„Itt élned, halnod kell!”

J Ó  P A L Ó C O K

A Palóc Társaság hírmondója
2006. IV. negyedév

A Palóc Társaság jelképe
Készítője Dittler Ferenc


Pillanatképek 2006-ból

„A tömeg békés volt, álmunkban sem gondoltunk arra, hogy hamarosan minden csatatérré fog változni. Egyszercsak az előttem állók hirtelen irányt változtatva rohanni kezdtek a házfalak felé. A másodperc törtrésze alatt megértettem, miért. Szemben velem vágtató lovasrendőrök tűntek fel, hihetetlen iramban közeledve. Én is igyekeztem a falhoz menekülni, de ott már sokan szorongtak, így csak reméltem, hogy nem taposnak agyon abban a szent pillanatban. Elrobogtak mellettünk, utánuk néztem, lassítás nélkül rohantak bele az Astoria felé veszettül menekülő tömegbe. Abba a tömegbe, melyben gyermekek és idősek is szép számmal voltak! Kezdett eluralkodni a pánik!”

„Október 23-án este 7 óra felé lőtték szemen a rohamrendőrök (gumilövedékkel), kb. 10 méterről, úgy, hogy egyedül volt az utcában (Síp utca – Dohány utca sarka), igyekezett hazafelé és semmiféle ellenséges magatartást vagy ellenállást nem tanúsított. Próbálta kikerülni a lezárt területet és hazajutni valahogy. Nem dobált, nem tüntetett, nem provokált. Egyszercsak befordultak az utcán a rohamrendőrök (a Dohány utcából a Síp utcába), és azonnal elkezdtek könnygázt lőni az üres utcába. Ő mindössze 10-15 m-re volt a saroktól, ijedtében a falhoz lapult, közben előszedett egy fehér zsebkendőt, mutatván, hogy nincs támadó szándéka. Amikor a rendőrökkel szembefordult, kb. 10 m-ről rálőttek, felszólítás nélkül, a fejére célozva. Szemen találták. (Szerencsére csak félig, kb. 2-3 mm híja volt, hogy nem telibe találták el a szemüregét), a földre esett és miközben segítséget kért a rendőröktől, és ömlött szeméből a vér, a rendőrök a plexit-pajzzsal fellökték, hogy takarodjon onnan. Talpra állt, és igyekezett elszaladni, amennyire tudott, eközben hátulról gumilövedékkel lőtték, öt lövedék nyoma látszik a testén. Jó néhány utcányira elmenekült, próbálta hívni a mentőket, de közben elájult, már csak a Honvéd Kórházban tért magához.”

„Az egyik lányra több ütést is mértek, a barátja a rendőrök elé ugrott, akit ezért nagyon alaposan megvertek, de a lányt legalább meg tudta menteni az életveszélytől. Egyébként ők is járókelők voltak, egy buliból jöttek hazafelé. A lányt kórházba vitték, össze kellett varrni a fejbőrét. Elfogásunk után, kezünket hátra szíjazták, fejünket lehajtották, futólépésben haladtunk. Fejünket gumibottal szorították egyre mélyebbre. Menetközben kirúgták a lábunkat, s aki így földre került, azt alaposan elverték gumibottal. Egy udvarba értünk, ahol sokáig térdeltettek, és fenyítettek minket: Börtönbe viszünk titeket, és kancigányokhoz kerültök! Érdemes volt ezért a cigány Orbánért mindezt csinálni? Faszszopó, geci, rohadt forradalmárok! Orbán-zsoldosok! Cigányvajda Orbán!
– és ehhez hasonló trágár szavakkal illettek minket.”

„Szétnyílik a rendőrsorfal, és Papp Lajos mellől berántanak, letepernek, dobomat is széttapossák. A fogdába folyamatosan érkeznek a forradalmárok: kékre-zöldre vert pesti srácok, sőt egy 56-os nemzetőr is, majd a tank vezetője, akit megölelek, bár ruhájából árad a könnygáz. A smasszerek meztelenre vetkőztetnek, majd gumikesztyűt húznak... Öten kerülünk kétfős zárkába, tehát telt ház van; engedik is ki a felkelőket, akik nem adják fel: újra kezdik.”

„Mindenki elmeséli, mi történt vele. Van, aki hetvenes éveihez közeledve még nem ült sitten, azt mondja, szolidaritásból kiprovokálta. Nem volt nehéz dolga. Egy fiatal srác egy idős nénit segített fel a földről, még humánusak voltak a rendőrök, hogy őt hozták be. Az estéhez közeledve már nem nagyon jön épen senki. Kékre-zöldre verve, néha már bekötve, gipszelve érkeznek bajtársaink. A rohamrendőrök még a megbilincselt felkelőket is verték. Szó szerint behozzák azt a fiatalembert, aki néhány órával azelőtt még mankóval járt, de a rendőröknek gyanús volt, hogy sántikál valamiben. Biztos ami biztos: elverték őt is.”

„Bekaszliztak minket úgy, hogy közünk sem volt semmilyen randalírozáshoz. Néhányunkat azért vertek meg a fogdában, mert a rendőrök cinikus kérdéseire válaszoltunk. Ha nem mondtunk semmit, azért vertek minket, ha mondtunk valamit, akkor azért. A motozószobában teljesen meztelenre vetkőztettek minket. Két-három verőlegény tartózkodott a helyiségben. Ott rendszeresen verték a fogvatartottakat. Látható sebekkel jöttek ki a szobákból az áldozatok.”

„Ha nem lettem volna szemtanúja az eseményeknek, nem hinném el, de igaz: Magyarország rendőrállam! És fényévekre van a demokráciától! Ötven évet vártak! És visszajöttek! De talán ilyen példátlan aljasságot még a kommunisták sem tettek soha, hogy miközben nemzeti ünnepen magukat ünneplik, aközben a vétlen népet véresre verik az utcán! És még valamit. Sokan azt mondják majd, véletlen volt. Nem. Nem volt véletlen. A rendőrség napokkal ezelőtt jelezte a mentőszolgálatnak, hogy ma estére nagy mennyiségű, különböző vércsoportú vérplazma álljon készenlétben az ügyeletes kórházakban!”

„Az ország most hatalmas esély előtt áll. Esélyünk van arra, hogy közelebb kerüljünk az igazi rendszerváltáshoz. Nyugodtan, artikuláltan, de bátran és emberhez méltóan cselekedjünk. Adott esetben élni kell a polgári engedetlenség eszközével is. Ki kell tartanunk! Mindennap imádkozom nemzetünk erkölcsi megújulásáért.”


56-os emléktúra

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából Budapestre szerveztünk emléktúrát. Több mint hatvanan jelentkeztek, soha még ennyien. Az autóbusz befogadó képessége azonban csak negyvennyolc érdeklődőnek tette lehetővé a részvételt.


Részlet a parcellából

Az emléktúra első állomása az Új Köztemető 301-es parcellája volt, ahol leróttuk kegyeletünket a neves és névtelen hősök emléke előtt. Mede Károly zsélyi plébánossal együtt imádkoztunk 56 áldozataiért és Magyarországért. Bombor Ivett és Molnár Katalin elmondott egy-egy költeményt, majd mindenki letette szál virágját Nagy Imre, Tóth Ilona és a mártírok sírjára.


56-os emléktúra - Nagy Imre sírjánál

A temetői főhajtás után a kőbányai Szent László Gimnáziumba látogattunk, ahol Sajó Sándor volt hosszú időn át igazgató. Mellszobra előtt az óvári egyházi alapiskola tanulói Van nekem egy könyvem c. versét adták elő, majd pedig Szőke István Atilla Sajót idéző költeményét olvasta fel Molnár Katalin. Koszorúnkat ipolysági tagjaink, Vanda László és Vanda Dagmar, valamint Kajtor Pál helyezte el a költő szobránál. A gimnázium ebédlőjében fogyasztottuk el ebédünket.

 

Emléktúránk utolsó állomása a Terror Háza Múzeum volt. Itt két csoportra osztódtunk, hogy kísérőkkel járjuk végig a szörnyű megalázások és kínzások helyszíneit, a vallató, a büntető szobákat
és az ítélet végrehajtásának helyét... Egy embertelen korszak levitézlett alakjai, a hatalom mai bitorlói, a megkínzottak és kivégzett áldozatok, fiatalok, gyerekek, nők - vádlók és vádlottak, bírók és elítéltek, büntetésvégrehajtók és a büntetést elszenvedők néztek le ránk...

 


Emléktábla Szliácson
 

Arany János és Madách Imre rövid ideig tartó barátságának egyik jelentős állomása volt Arany látogatása Csesztvén és Alsósztregován, majd közös időtöltésük Szliácson. A két költőóriás egy teljes hetet „virrasztott át” s ez azt bizonyítja, hogy két azonos nagyságrendű szellemóriás találkozásának és eszmecseréjének vagyunk tanúi.


Dr. Praznovszky Mihály, a Mikszáth Társaság elnöke

Arany 1862. augusztus 7-én indult útnak és érkezett meg Csesztvére, ahol Madách öccse, Károly és Szontagh Pál fogadták, majd megérkezett Madách Imre is, és ebéd után hosszan és sokáig beszélgettek. Másnap, aug. 8-án hajnalban indultak Alsósztregovára, ahol a költő gyermekei (Aladár és Borbála) valamint Majthényi Anna fogadta őket. 9-én akartak továbbutazni, de az uradalmi kocsis „leitta magát”, így még egy napot tölthettek együtt Sztregován. Így Aranynak módja nyílt az új kastélyt tüzetesen megismerni, de sétáik és beszélgetéseik igazi színhelye az „anglus” kert volt.

Szliácsra is hajnalban indultak, ahová délután négyre érkeztek meg. A kis fürdőtelep akkortájt kezdett kiépülni. A két költő itt szállt meg. Az együttlétet kizárólag beszélgetéssel töltötték. Madách még egy napig maradt barátjával a fürdőhelyen, csak kedden reggel indult haza.


Ifj. Szabó István szobrászművész, a dombormű alkotója

Ennek a találkozásnak, ennek az együtt töltött időnek s nem utolsó sorban a két nagy magyar költő barátságának állít emléket az az emléktábla, amelyet a tervezettnél egy évvel később, idén október 7-én leplezett le a „Pest” nevű fürdőépület falán az állíttató Mikszáth Kálmán Társaság nevében dr. Praznovszky Mihály elnök, irodalommuzeológus. Az épület ma áldatlan állapotban „fogadja” a látogatót, s ennek oka a magánosítása miatti bírósági per elhúzódása.

Az emléktábla azonban – ifj. Szabó István szobrászművész újabb remek alkotása! – a magyar irodalmi emlékhelyek dicső sorába emeli az épületet s magát a fürdőhelyet is.

A domborműves emléktábla alá a Palóc Társaság is elhelyezte a maga koszorúját.


Balassi Bálint tisztelői

A költő 452 éve született, 412 éve halott. Nincs tehát kiemelkedő évfordulója. Mi, a Palóc Társaság mégis rá emlékeztünk, mert tiszteletünk nem időhöz, évfordulóhoz kötött, hanem hagyományos.


Balassi Bálint tisztelői

Hagyomány már az is, hogy a születési évfordulója előtti hét vasárnapján hívjuk tagjainkat a kékkői várba és a fölötte magasodó hegyre. Először most is az ipolynyéki Balassai Bálint nevét
viselő magyar iskola tanulói idézték a költő szellemét versei elmondásával, majd elhelyeztük koszorúnkat a költő bronz domborműve alá.


Gyönyörű őszi idő

Gyönyörű őszi időben, varázslatos színekben pompázó ösvényen vitt fölfelé az utunk. A Kálvária-hegy magaslati tisztásán megpihenve, most is jóízűen csemegéztünk Kotora Rózsika és Milán főtt szelídgesztenyéjéből, amíg csak tartott. Most több jutott mindenkinek, mint más években, hiszen kevesebben gyűltünk össze. De azért összegyűltünk! Balassi Bálint tisztelői.
 

Pont került a végére

A Jó Palócok idei 3. számában foglalkoztunk a KITÁSZ vándorgyűlésén, az Esztergomban történtekkel illetve a nem történtekkel. Emlékeztetőül: nem született közhasznúsági jelentés, nem jegyzőkönyv, sem határozat, noha ezt az illetékes törvény előírja. A hiány pótlására nov. 18-án a budapesti Magyarok Házában került sor. Bár nagyon foghíjas volt a szervezetek képvsielete, mégis eredményes volt az ülés. A KITÁSZ megmenekült a megszűnéstől. A 2007. évi vándorgyűlésig – amely Nagyváradon lesz –, kapott haladékot a vezetőség, hogy „rendbe tegye a szervezet szalmáját”. A magunk részéről bő jókedvet, kellő türelmet, eredményes időtöltést kívánunk nekik!


KÖZÖS EMLÉKEZÉS KRÚDY GYULÁRA

A huszadik századi magyar széppróza egyik megújítója, Krúdy Gyula születésének 128. évfordulójára emlékeztünk Szécsénykovácsiban október 22-én.

„Ősi elemekből és érzelmekből építkező író – írja Krúdyról Fráter Zoltán. – Hölgyek és urak úgy járnak-kelnek az életmű lapjai közt, mint egy nagy álarcosbál forgatagának vendégei, akik éjfél után sem vetik le maszkjukat. Minden színes itt, mint az álmainkban. Aki az ő mondataira bízza magát, színeket hall, ízeket lát, illatokat ízlel.... Amit mi emberek elrontottunk, Krúdy világában épségben őrzik az álmok. Ott nem borul fel a természet rendje... Mindennek helye van, vagy legalábbis volt. Egy szilárd múlt tudatával, a mögöttes lét biztonságát vágyva-keresve bolyonganak vándorai. Magányos nők és magányos férfiak furcsa kis kalandjai. Birodalmi ábrándokból kihullott, maroknyi népek vergődése. Az ember boldogságra született, de boldogságát igen gyakran ő maga veszejti el. Rossz döntésekkel, hanyagsággal, mihaszna szenvedélyekkel, melyek nélkül mégsem tudna élni.”

Erre a magyar íróra emlékezett a falu közössége, kinek emlékét immár 2003 óta emléktábla is őrzi a központban. A mostani emlékezést az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör tette ünnepivé. Tagjai szép irodalmi műsorral ajándékozták meg azokat, akik ezen a vasárnap délután részt vettek a rendezvényen.

A Krúdy Kör tagjai lovagok: Kanizsa József költő, író, Tarkányi Imre író, költő, Szántai Sándor költő, műfordító, Simon M. Veronika Munkácsy- és Krúdy-díjas festőművész, valamint Sztáncsics Erzsébet író, költő és Zászlós Levente költő, műfordító, mindketten Táncsics Mihály leszármazottai, és még ketten: Szénási Sándor István költő, meseíró, Enyedi Béla daltulajdonos, énekes.


Közös emlékezés Krúdy Gyulára - Az übudi Krúdy Kör

Szép, saját műveikből összeállított műsoruk hátterét Simon M. Veronika festményei díszítették. A kör tagjait és tevékenységét Kanizsa József titkár mutatta be. A műsor után az emlékezők megkoszorúzták az író emléktábláját, Filip József polgármester pedig estebédre hívta meg a kedves vendégeket.

A szécsénykovácsi Krúdy-kultusz tehát halad a maga útján. Kezdődött még a hetvenes évek végén, amikor a falu temetőjében megmentődött a dédszülők síremléke, s ez időnként okot szolgáltatott arra, hogy a helyiek és a meghívottak Krúdyra, az íróra emlékezzenek. E mozgások többnyire a Palóc Társaság kezdeményezésére következtek be, szerencsére a helyi illetékesek mindig vevők voltak a megvalósításra.

Három éve vett nagyobb lendületet a hagyományápolás, amikor az új polgármester, Filip József lelkes támogatásával emléktáblát is állítottunk az írónak születése 125. évfordulója tiszteletére. Nyíregyháza – a szülőhely, Budapest – a nyugvóhely és Szécsénykovácsi – az ősi fészek. Ez a háromszög egymást kiegészíti, erősíti és biztatja – leginkább persze Szécsénykovácsinak van szüksége a másik kettőre, hogy azonosságtudatát megőrizze... Ezért bír különös jelentőséggel a kapcsolattartás az óbudaiakkal. 2006 őszén Szécsénykovácsi polgármestere, Filip József egy küldöttséggel részt vett Óbudán a Krúdy Kör irodalmi délutánján, s a Palóc Társaság elnökével koszorút helyezett el az író szobrán a Kéhly vendéglő előtti téren.

Bízunk e rügyező kapcsolat folytatásában. A magunk erejére támaszkodva ösztönzői és támogatói leszünk – ígérjük.


TANULJUK ÉS TANÍTSUK A ROVÁSÍRÁST!

Tanfolyamot szerveztünk a rovásírás-oktatóknak

Ezzel a címmel rendeztük meg 2006. november 3-án az első felvidéki rovásírás-tanfolyamot Komáromban. Azért éppen ott, mert a tanfolyamra a környékről jelentkeztek a legtöbben.

Az Ipari Középiskola biztosított termet a továbbképzésnek, köszönet ezért Wetter János igazgató úrnak. A tanfolyamon tízen vettek részt, mert többen (pl. A Zobor vidékéről) a zord időjárás, rossz útviszonyok miatt nem érkeztek meg. Így is megérte! Különösen annak fényében tarthatjuk sikeresnek rendezvényünket, hogy a rovásírás csak a múlt évben jelent meg hagyományápoló rendezvényeink sorában. 2005-ben hirdettük meg először az alapiskolások és középiskolások országos versenyét, 2006-ban pedig másodszor rendeztük meg, mindkétszer Alsóbodokon. Az idei versenyen, amelyre a múlt évihez képest többen neveztek be és jelentek meg, merült fel annak az igénye, hogy a rovásírás-oktatóknak is szervezzünk találkozót, amelyen a rovásírás oktatásának fortélyait sajátítanák el az érdeklődők, valamint alapvető ismereteket szerezhetnének magáról a rovásírásról, kialakulásáról, történetéről, hogy mindennek a birtokában terjeszthessék és népszerűsíthessék ősi magyar műveltségünk e kincses örökségét. A kívánság Komáromban teljesült.


Tanuljuk és tanítsuk a rovásírást! - Szakács Gábor és Dittler Ferenc

A tanfolyamnak három előadója volt. Szakács Gábor, a Forrai Sándor Rovásírás Kör elnöke általános ismereteket nyújtó előadásában a rovásbetűk tanításának sorrendjét állította fel. Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a rovásírás-tanítás és -olvasás mellett a rovásírás történetének megismertetésére is időt kell szánni, mert ezzel múltunk egy jelentős darabja is új megvilágításba kerül.

Dittler Ferenc mérnök mindössze három évvel ezelőtt ismerkedett meg a rovásírással, két nap alatt elsajátította s azóta számtalan kiállítása is volt már, mert a rovásjelek, az összerovások kiváltképpen mint képzőművészeti alkotások is figyelemfelkeltők lehetnek. Ily módon fejleszthetik tudója képzelőerejét, értelmét és szépségigényét. A rovásírással együtt fény derül az ősök tudására, fejlett gondolkodási képességére, ezáltal más megvilágításban fénylik fel az ősvallás, a tudomány, a csillagászat ...


A résztvevők egy része

Ádám Róbert János környezetvédő, biológus és újságíró a rovásírás járulékos hozadékairól szólt. Hat íjat mutatott be, s a nyaranta megszervezett gyerektáborok műsorát ismertetve jegyezte meg: olyan dolgokkal kell foglalkozni, ami kiváltja az érdeklődést a gyerekekből (felnőttekből). Ilyen például az íjászat s a vele párhuzamosan ismertethető magyarságtudomány valamennyi területe.


Ádám Róbert János

A rovásírás-tanfolyam résztvevői megosztották egymással tapasztalataikat. Kósa Krisztina örömmel számolt be arról, hogy Somorján nagy népszerűségre tett szert a rovásírás-szakkör. A Felsőszeliből érkezett Mészáros Magdolna ígéretet tett arra, hogy komolyan szeretné folytatni elődje megkezedett munkáját az iskolában. Matlák Ivett mint egyéni indulót készítette fel fiát a kárpát-medencei megmérettetésre, mert az iskolában a tanárok nem mutattak érdeklődést a rovásírás iránt.


További résztvevők

A véleményekből leszűrhető a tanulság: bár még nagyon az út elején tartunk, de elindultunk és haladunk azon az úton, amelynek végén elérhető lesz az óhajtott cél: visszahelyezni a rovásírást a méltó helyére az iskolai oktatásban, s általa megismerni magyar múltunk valódi történetét. Summázva: jobbmagyarnak lenni a rovásírás tudása által!


„Féltőn borulni minden magyar rögre...”

Küszködünk. Viseljük sorsunk, ahogy megvan írva. Hat éve. Immáron hat éve küzdünk azért, hogy Sajó Sándor költészetét minél többen megismerjék. Nem hiába folyik a küzdelem. Útját apró örömök jelölik. Maga az a tény, hogy 2000 óta minden évben sikerült megemlékezést tartanunk a költő születési évfordulóján, már sikernek könyvelhető el. A Sajó Napok műsora gazdag, olykor rangos, mert neves művészek tisztelik meg közreműködésükkel, pl. Kalász Márton, az Írószövetség elnöke, Döbrentei Kornél, Balassi-kard – díjas költő, Meleg Vilmos nagyváradi színművész és színházigazgató, Koltay Gábor filmrendező, Praznovszky Mihály irodalommuzeológus és Palócföld-főszerkesztő, Medvigy Endre irodalomkutató... A legfontosabb azonban, hogy amióta (1999) felkaroltuk Sajó Sándor emlékének ápolását, visszahelyezését a magyar irodalmi köztudatba, mintha gyakrabban hangzana el Sajó-költemény egy-egy rendezvényen, sűrűbben jelenne meg a nyomtatott sajtóban egy-egy verse...

Azt, hogy valami megmozdult s elindult Sajó Sándor rehabilitációjáért, jelzi az is, hogy megjelentek, s hallatszanak Sajót lekicsinyelő, lenéző, elmarasztaló, fitymáló vélemények is...

Nem baj. Voltak s vannak ma is, akik százszor esküdnek inkább a semmitmondó, érthetetlen s értelmezhetetlen tákolmányok, szövegek „értékeire”, mint a gerincet, tartást, magyarságot adó, hűségre intő, hazát szerető s mindezekre nevelő költemények, míves gondolatok és magasztos érzelmek gyöngyszemeire. Semmi baj! Nincs közünk hozzá, nincs dolgunk velük. Az Idő a döntőbíró:
eldönti, mi maradandó, mi salak. Egy biztos: Balassi, Berzsenyi, Arany, Vörösmarty, Petőfi, Ady, József Attila, Illyés... Nagyok. Költők. Hazafiak! Akik ragaszkodtak a magyar földhöz. A röghöz is! Megtartása a mi dolgunk. Hozzá sok-sok rögre van szükség: lelkünkbe szívni magyar földünk lelkét, vérünkbe oltani ősök honszerelmét s „féltőn borulni minden magyar rögre”...

Mindenkor, az idén is ezt a makacs akaratot szolgálta a november 10 – 11 – én tartott Sajó Sándor Napok rendezvény-sorozata. Az első napon az 50 évvel ezelőtti magyar forradalom és szabadságharcra emlékeztünk az Ipolysági Városi Könyvtárban. Nem telt meg a könyvtár ülésterme ipolyságiakkal és távolabbi érdeklődőkkel, dehát azt már megszokhattuk: manapság keveseket érint
magyar múltunk és magyar jelenünk, ráadásul az időhiányra való hivatkozás is állandó kimentő érvként szerepel a magyarázatokban. Akik viszont érdeklődést mutattak s ezért időt szakítottak és
szántak rá, azok három nagyszerű előadó fölöttébb izgalmas előadását hallgathatták meg.

Dr. Marossy Endre történész 1956 – Fiadnak hagyd örökül c. előadása az 56-os történelmi eseményekről nyújtott átfogó képet. A forradalmat kiváltó előzmények és a szabadságharc leverését követő megtorlások is kellő hangsúlyt kaptak a vetítettképes előadásban.

Csete Örs olyan embereket szólaltatott meg több évtized múltán, akik a forradalom idején tevékeny szereplői voltak az eseményeknek, amelyekbe tudatosan kapcsolódtak be vagy véletlenszerűen
csöppentek bele. Élettörténeteik 50 év távlatából már nem olyan borzalmasak mint a történéseik idején voltak. Éppen ebből fakadóan az előadó ezekben a történetekben népmesei elemeket fedezett
fel, s ezekből nyújtott át hallgatóságának egy csokorravalót Folklórmotívumok egy 1956-os fegyveres élettörténetében címmel.


Csete Örs

A harmadik előadó Szabó A. Ferenc egyetemi tanár volt. Ő a forradalom és a szabadságharc vérveszteségét tekintette át Emberveszteségek Magyarországon 1956-ban című előadásában. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanára arra mutatott rá, hogy 1956 egyes dokumentumai a mai napig feltáratlanok, mások eltűntek, így a rendelkezésre álló adatokat fenntartással lehet csak kezelni, így az emberfőben mérhető veszteségekről szóló adatokat is. Mégis igaznak kell elfogadnunk azt a megállapítást, mely szerint a magyarság népesedésének jelentős csökkenését idézték elő a harcok, a megtorlások és a száműzetés.


Verseny előtt

Az első napot könyvbemutató zárta. Igaz, a könyvbemutatót ajánló Hodossy Gyula, a Lilium Aurum igazgatója nem talált időt arra, hogy Ipolyságra látogasson, sem helyettesítőt, mert ugyanebben az időben zajlott Párkányban és környékén a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának három napos rendezvénye, melynek során az irodalmárok rendhagyó irodalmi órákat és író-olvasó találkozókat tartottak az iskolákban és körökben... Hogy egy ilyen találkozót miért nem lehetett Ipolyságon megszervezni? Nem értjük...

Elmúlt. A könyv, amelyet ez a kiadó asztalunkra tett, viszont itt van. Sajó Sándor költeményei közül ad közre hatvanat Zalabai Zsigmond válogatásában. Az utószót is ő írta még 2002 novemberében (ez az egyik utolsó munkája Palócföldünk korán elhunyt ítészének). „Úgy vélem – olvasható Zalabaitól - , ideje szembenézni a Sajó-hagyaték ellentmondásos megítélésének kérdéskörével, vállalva a rajongóan magasztaló, illetőleg sommásan elutasító vélemények serpenyői között mozgó mérlegnyelvnek egy friss, egy mai olvasat birtokában levő esztétikai értékítéletnek a feladatát is.” Zalabai Zsigmond rosszul tudta, hogy az emléktáblát Ipolyság városa állította – ezt írja ugyanis utolsó bekezdésében. Az emléktáblát a Palóc Társaság állíttatta 2000. november 19-én. De ezt a tévedését megbocsájtjuk Zalabainak, hiszen tanulmányával azt bizonyítja, hogy örül a kiadó vállalkozásának, amelynek köszönhetően „Sajó Sándor versei is visszatérnek közénk”.

Örvendezhetünk tehát a Lilium Aurum tettének. A könyvből Patakiné Kerner Edit olvasott fel néhányat Z. Urbán Aladár könyvbemutatása közben.

Másnap, november 11-én az alap- és középiskolások magyarságverseket mondó versenyével folytatódott rendezvényünk. Ennek is az Ipolysági Városi Könyvtár kínált meleg otthont. Diákok érkeztek kísérőikkel Vácról, Balassagyarmatról, Salgótarjánból, Dejtárról, Ipolybalogról, Ipolynyékről, Lukanényéről, Csábról és Ipolyság iskoláiból. Mind az alap-, mind a középiskolásoknak két költeményt kellett fejből előadniuk. Egy szabadon választott Sajó-költeményt és egy ugyancsak szabadon választott hazafias költeményt a magyar költészet kincsestárából. A versmondók versmondását háromtagú értékelőbizottság figyelte, melynek tagjai voltak: Patakiné Kerner Edit, T. Pataki László, Sándor Zsombor. A „Magyarnak lenni: nagy s szent akarat” versmondó verseny
végeredménye a következő:

  Alapiskolások Középiskolások
1. Tóth Teréz, Lukanénye Horváth Zoltán, Balassagyarmat
2. Várközi Patrícia, Ipolynyék Köpöncei Csilla, Ipolyság
3. Zuber Angelika, Lukanénye Bugyi Anna, Balassagyarmat


Bugyi Anna

Müller Zsófia (Salgótarján – Bolyai János Gimnázium) Ipolyság város díját vehette át. Nem mentek haza üres kézzel a többiek sem...

Valamennyi versenyzőnek jutott jutalom, amelyeket a rendezvény támogatói adtak. Sőt, Szabó Györgyné és Szabó György, az Anima könyvesbolthálózat és a Kiskapu Kiadói Kft. tulajdonosai személyes jelenlétükkel is megtisztelték versmondó versenyünket. Nekik valamint a többi támogatónknak ( Lítea Könyvesbolt és Teaház, Cseri Ilona Könyv, Kráter Műhely Egyesület, Sikerx Bt., Szabó A. Ferenc), nem utolsó sorban Ipolyság Város Polgármesteri Hivatalának mint társrendezőnek és a rendezvényeknek helyet biztosító városi könyvtárnak, végül az anyagi támogatást nyújtó Nemzeti Civil Alapprogramnak köszönjük a segítséget.


A győztesek a koszorúzáson

A két napot lezáró utolsó esemény a Sajó Sándor-emléktábla megkoszorúzása volt. Ennek ünnepi fényét emelte Sándor Zsombor színművész, aki székely népviseletben mondta el Kányádi Sándor Nyergestető c. költeményét.


Sándor Zsombor


Vendégkönyv56-os emlékoszlop Bussán - 56-os jelvény

56-os emlékoszlop Bussán

Megható ünnepség keretében szentelték fel december 9-én Bussán a megtorlások áldozatainak emlékoszlopát.

 A szentmise utáni avatáson Molnár Katalin felolvasta idősebb Klement Kornél levelét, aki felhívta a bussaiak figyelmét arra, hogy a salgótarjáni sortűz (dec.8.) ártatlan áldozati között bussai származású is van, Vámos Józsefné. Ezután dr. Marossy Endre történész tartott előadást az 1956-ot követő megtorlásokról.


70 éve áll Rigele Alajos szobra Alsósztregován

Az évforduló jó alkalom arra, hogy szóljunk alkotójáról. Rigele Alajos 1879. február 8-én született Pozsonyban. Bécsben tanult a Képzőművészeti Akadémián. Szobrok, domborművek plakettek és síremlékek készítése révén vált ismertté.

Művészetére jellemző, hogy szubjektív és érzelemre ható vonások egyéni jellege ellenére magán viseli a bécsi historizmus, a klasszicizmus, a szecesszió és a realisztikus ábrázolásmód eltérő jegyeit. A megélhetését biztosító megrendelések dacára jól felismerhetők a szellemi érdeklődését, hazafiúi érzelmeit, erkölcsi felfogását kifejezésre juttató nagy, jelentős alkotások sora.

Ebben előkelő helyet foglal el az élete fő műveként értékelhető Madách emlékmű s pozsonyi Szent Márton koronázó dómban látható Pázmány Péter síremlék.

Rigele örömmel fogott hozzá Ádám szobrának elkészítéséhez,hiszen mint kisebbségi sorsban élő mesternek nagy megtiszteltetést jelentett számára a megbízatás, hogy ő készítse el a Madách síremléket. Rigele nemcsak művészi munkájával, hanem nemes önzetlenségével is tevékeny részese volt annak, hogy az emlékmű méltó formában elkészülhetett. A pénzügyi nehézségek megkönnyítésére még az őt megillető művészi tiszteletdíj egy részéről is lemondott.

Az előzetes tervek ellenére mindenféle külsőség és ünnepség nélkül 70 éve, 1936. december 19-én állították fel az elkészült szobrot az új Madách-sírbolt fölé. Rigele még a síremlék ápolását is magára vállalta...


A szobor felvontatása a helyére
(Az eredeti képek a MTA kézirattárában találhatók)

 

Csak hálával és tisztelettel emlékezhetünk az alkotóra. A Palóc Társaság ezért határozta el, hogy emléktáblán örökíti meg a Madách-síremlék fölé emelkedő szobor alkotójának a nevét a felállítás 70. évfordulóján. A táblaavató ünnepségre azonban – eljárásbeli nehézségek miatt – csak 2007-ben kerül sor.


Madách síremléke ma, dec.8-án

(Olvasásra ajánljuk: Horánszky Nándor Az alsósztregovai Madách-síremlék. Megjelent a Madách Irodalmi Társaság sorozatának 41. köteteként 2005-ben)


1 5 5 2

Tagtársunknak, Százdi Sztakó Zsoltnak a nyáron jelent meg regénye a fenti címmel. A Lilium Aurum kiadónál megjelent könyv fülszövege szerint a „vérbeli elbeszélő történelmi kisregénye sodró lendületű, magával ragadó mű...” Ebből következik itt egy részlet.

A tájat még friss hajnali harmat vonta be, melyet csak egy óra múlva itat fel a nap perzselő sogaraival. Most azonban a ló még szügyig gázolt a nedves növényzetben, és hát, mivel a lovasa nem ösztökélte gyorsabb haladásra, időnként jóízűt harapott a harmatos fűből, amit aztán menet közben elropogtatott. Ilyenkor még a madarak is teli tüdővel cifrázták, mintha az ő saját nyelvükön zsoltárt énekelnének, amellyel köszöntik az új, Isten ajándékozta napot.

A lovasnak láthatólag semmi sietős dolga nem volt, mintha csak a véletlen vetette volna erre, lova is arra ment, amerre ő akart.

Köpenyébe állig be volt burkolózva, ami így nemcsak a hajnali hideg és a harmat ellen védte, hanem az arcát is eltakarta. Ha mindehhez még azt is hozzátennénk, hogy a lovas a köpenye alatt török öltözetet viselt és alaposan fel volt fegyverkezve, a látvány már korántsem lenne olyan ártatlan, mint az első pillantásra tűnt.

A gondos szemlélő ezenkívül még azt is felfedezhetné, hogy a lovas nem is annyira gondtalan, mint amennyire mutatja magát. Sőt, olyan, mint az íjon a megfeszített húr, minden neszre hegyezi fülét, szeme sarkából pedig környezetét fürkészi.

Végtére is úgy látszott, megérkezett céljához. A lovát kikötötte egy fűzfához, majd a nyeregtáskából egy rongyba burkolt csomagot vett elő, amit egy kőre helyezett. Mikor kitakarta a csomagot, annak láttán minden igaz keresztény ereiben meghűlt volna a vér. Ugyanis a rongyokból egy levágott emberi fej bukkant elő! De micsoda emberi fej! A mi jóravaló keresztényünk bizonyára keresztet vetett volna babonás félelmében. Nem is lehetett az keresztény ember feje, hanem csakis valami pokolravaló pogányé, hiszen még holtában is úgy vicsorgott, mintha mindenkibe bele akarna marni, aki eleven.

Emberünk percekig olyan gyönyörködve nézte, mint apa az elsőszülött fiát, majd munkához látott. Egy gallyat vett föl a földről, amelyből két kisebb darabot vágott, és késével addig farigcsálta őket, amíg szálkák nem lettek. Ezután odalépett a fejhez, és ügyesen felcsippentette az egyik szemhéjat, melyet kitámasztott az egyik szálkával, majd ugyanezt tette a másik szemhéjával. Mikor végzett ezzel a hátborzongtató művelettel, elégedtten vigyorgott.

Aki a folytatásra is kíváncsi, olvassa el tagtársunk regényét!


Én is jártam Isonzónál . . .

A fenti állítás majd csak jövőre válik igazzá. S azokra lesz érvényes, akik már most elhatározzák, hogy részt vesznek 2007-es nagy nyári utazásunkon. Mert azt tervezzük, hogy 2007. július 26 – 31. között elzarándokolunk oda, ahol az első világháború idején annyi magyar édesapa, fiú, férj és kedves élete szakadt meg a harcokban: az Isonzóhoz és Goríciába. S ha már Olaszországban járunk, szétnézünk Aguileában is, azon a helyen, ahol Atilla hun nagykirály győztes csatát vívott a római seregek vezérével.

Utunk Horvátország nyugati szélén vezet majd, így lehetőségünk lesz Zrínyi Miklós költő-hadvezér szülőföldjével ismerkedni, de Zágrábot, a fővárost és Fiume (ma Rijeka) magyar történelmi emlékeit sem hagyjuk ki. Végül Szlovénián át térünk haza, s gondunk lesz rá, hogy e szép, alpokalji ország fővárosában és történelmi emlékekben leggazdagabb városában, Ptujban is eltöltsünk egy kis időt. Természetesen Szlovéniától sem vehetünk úgy búcsút, hogy ne lépjünk Mikszáth Kálmánunk lábnyomába, aki Rohicsfürdőn is kezeltette magát, végül a szlovéniai magyarok központjában, Lendván ismerkedünk majd a muravidéki magyar testvéreink életével...

Ez tehát a kínálat. Most még teljes bizonyossággal nem tudunk árat mondani, de valószínűsíthető, hogy az útiköltség, a szállás, az étkezés és biztosítás, vagyis a részvételi díj 4500 és 5000 korona között mozog majd... A takarékoskodást el lehet kezdeni. Aztán mielőbb – január végéig – várjuk tagjaink jelentkezését nyári honismereti-magyarságismereti barangolásunkra. Nem tagok is jöhetnek...


Mikszáth Kálmán születésének 160. évfordulója

Kedves virágai a Palócföldnek

A fenti címmel 6. alkalommal hirdetjük meg a Mikszáth Kálmán országos prrózamondó versenyt a középiskolások számára. Jelentkezni febr.16-ig lehet. A döntő helyszíne a losonci Magyar Kulturális Központ.

Mikszáth Kálmán műveinek képi megjelenítése

Illusztrációs pályázatunkat a pásztóiakkal és a Mikszáth Kálmán Társasággal közösen hirdetjük meg. A művek beérkezési ideje febr. 20. Eredményhirdetés Pásztón április 13-án lesz.

Mindkét pályázat teljes szövege megtekinthető honlapunkon és a www.felvidek.ma portálon.


2007-ben tervezett rendezvényeinkből

 

Január  16., kedd, 16 óra, Szklabonya: Koccintás

Március 2., péntek, 10 óra, Losonc: Kedves virágai a Palócföldnek

Április 28., szombat, 10 óra, Komárom:III. Felvidéki Rovásírásverseny

Július 3 – 8., Udvard: XII. Örökség Népfőiskolai Tábor

Július 26 – 31., Honismereti barangolás

Szeptember 15., szombat, 10 óra, Zsély: Palócföld kincses öröksége

Október 21., vasárnap, 14 óra, Kékkő: Balassi hegyitúra gesztenyével

November 10., szombat, 10 óra, Ipolyság: Sajó versmondó verseny

 

 

 

Kedves Palóc Testvérünk! Ha eddig nem tetted, szánd rá magad, fizesd be 2006. évi (esetleg korábbi ) tagdíjadat! Még ma! Vagy holnap! Még egy évig ne várj vele! Jó? Köszönjük!

 


Jótevőink voltak 2006-ban

Csáb, Inám, Ipolynyék, Ipolyság, Lukanénye, Nagycsalomja, Óvár, Udvard polgármesteri hivatala, Nemzeti Alapítvány, Alapítvány a Közjóért, Jobbágy Károly Alapítvány, Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány, Lítea Könyvesbolt és Teázó, Anima, Kráter Műhely Egyesület, Cseri Ilona Könyv, Két Hollós Könyvesbolt, Madách Posonium Kft., Magyar Köztársaság Nagykövetsége, SzK Kormányhivatala, NKÖM – NKA, NCA, SZAKC, KEHOFA, Összevont Középiskola – Udvard, Vállalkozói Magán-Szakközépiskola – Alsóbodok, Kürtös, Katedra, Új Szó, Szabad Újság, Stampa László (Kanada), Sutus Áron, Ferencz László, Gíber János, Szenn Péter, Fazekas János, Varga György, Dékány Zsuzsanna, Bistrican Hajnalka, Sipos Zsuzsa, Fagyas Róbert, RealNet, felvidek.ma, valamint a Palóc Társaság tettrekész tagjai, akiknek szívből köszönjük az önzetlen segítséget, amellyel lehetővé vált, hogy eredményesen terjesszük magyar nemzeti kultúránkat, hozzájáruljunk nemzeti örökségünk ápolásához. Köszönjük az együttgondolkodást magyar jövőnkről, a megértést és a tetteket. Isten áldja az áldozatkész, jóakaratú embereket! (Elnézést kérünk azoktól, akiket akaratlanul kifelejtettünk a felsorolásból!)


 


Jó Palócok
A Palóc Társaság hírmondója * Megjelenik minden negyedévben
Felelős szerkesztő: Z. Urbán Aladár * Munkatárs: Urbán Árpád, Urbán Szabina
991 22 Olováry 132., Szlovákia * +fax: 047 / 48 79 115
www.paloctarsasag.real-net.sk * z.urban@paloctarsasag.real-net.sk