J Ó  P A L Ó C O K

 
„Itt élned, halnod kell!”

A Palóc Társaság hírmondója
2008. I. negyedév



 Kép: Kékkői Kálvária (Z.Urbán A.)

„Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert
általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!”

 

Hír: Kihantolták a legnépszerűbb olasz szentnek tartott Pio atya testét D‘Ambosio püspök jelenlétében, aki megállapította, hogy az 1968. szeptember 23-án elhunyt atya teste jó állapotban van, s „a kezén a körmök mintha most manikűrözték volna.” Pio atya mondta az első oldalon idézett jóslatot Magyarországról…



NEMZETÜNK MEGMARADÁSÁÉRT

1. Élj tudatosan, törekedj a tisztességre! Ne tűrd el a megalázást!
2. Mondd ki a véleményed! Kerüld a hazugságot és a hazug embereket!
3. Gondosan válogasd meg, mit olvasol, mit nézel, mit hallgatsz! Az újságok, a tv- és rádióadások többsége silány szellemi szemét.
4. Vásárolj tudatosan! Keresd a magyar árut! Támogasd a hazai termelőket!
5. Vásárolj közvetlenül a termelőtől! A vásárló és a termelő közti közvetlen kapcsolat a legjobb garancia.
6. Kerüld a multikat, a bankokat és a biztosítókat! Az ő hasznuk csak a külföldet gazdagítja, minket ugyanilyen mértékben szegényít. Soha ne vásárolj hitelre!
7. Törekedj az egészséges életre! Mozogj sokat, ne dohányozz, alkoholt, kávét mértékkel fogyassz! Kerüld a drogokat! Orvoshoz és patikába járni a legnagyobb pazarlás.
8. Ne autózz és ne telefonálj feleslegesen! Járj többet gyalog, kerékpárral, tartsd személyesen a kapcsolatokat!
9. Kíméld a környezetedet minden szinten és formában!
10. Nyaralj itthon! Magyarország gyönyörű és még szebb lehet, ha az itthon elköltött pénzed gyarapítja.
11. Élj hittel, de kerüld a hiteltelen szektákat! Ezek jobbára a pénzedre fenik a fogukat.
12. Járj elöl jó példával! Tájékozódj, tanulj, gondolkozz és taníts!
13. Becsüld meg magyar nyelvünket, a külföldről jött szavakat lehetőleg magyar szavakkal helyettesítsd! Kerüld a szlenget, ne silányítsd gyönyörű ősnyelvünket!
14. Törekedj arra, hogy megismerd igaz múltunkat, történelmünket, hagyományunkat, ne hidd el a ránk erőltetett hazugságokat! Nézz utána az igazságnak, tájékozódj! Csak annak a nemzetnek van jövője, aki ismeri igaz múltját.
15. Ápold hagyományunkat, éld népszokásainkat! Ismerd meg meséinket, népdalainkat, mondáinkat, magyar szellemi kincseinket, gyökereinket! Ismertesd meg ezeket másokkal is! Az a fa él, amelyiknek van gyökere.
16. Ne hagyd, hogy ünnepeinket elsilányítsák, tartsd ezeket a magyar hagyománynak megfelelően! Tudj ünnepelni, ismerd az ünnep lényegét!
17. Ezen alapelvek szerint neveld gyermekeidet, unokáidat, a rád bízottakat! Ismertesd meg ezeket ismerőseiddel is!

(Az EGRI VITÉZLŐ ISKOLA 12 alapelve és kiegészítése)

„egy csöppnyi tett”

Halász Péternek, a Honismereti Szövetség elnökének írása a magyarságismereti diákpályázatokról

A történelmi Hont és Nógrád megye palóc érzelmű és tudatú magyarságát összefogó, de az egész Kárpát-medence magyarságában gondolkodó Palóc Társaság 2007-ben is meghirdette pályázatát. Olyan dolgozatok írására ösztönözték a fiatalokat, amelyekben magyarságukról, szülőföldjükhöz, lakóhelyükhöz való kötődésükről, történelmi gyökereikről vallanak, vagy a Himnusz mának szóló üzenetét tolmácsolják. Ez alkalommal kibővült a témakör, Mátyás királyról is születtek pályamunkák: „Mátyás királyról álmodtam”, „Vendégségben Mátyás királynál” és hasonlók.

A 12. alkalommal meghirdetett pályázatra összesen 179 dolgozatot küldtek, főleg általános iskolások, kevesebb, mint ötödük érkezett középiskolástól. A saját hazájában nyolcfelé szakadt magyarság fiataljai három országból, negyvennyolc iskolából vettek részt a pályázaton, nagyobbik felük a Felvidékről, harmaduk a maradék Magyarországról, a többi a Délvidékről. A számok azt mutatják, hogy viszonylag kevés számú iskolából pályáztak, de iskolánként csaknem négyen,
tehát ahol akadt a magyar sorskérdések iránt fogékony pedagógus, s fel tudta kelteni a diákok érdeklődését.

A pályázatokat a Palóc Társaság Kölcsey Himnusza megszületésének évfordulói alkalmából hirdeti meg, ezért az eredményhirdetésre most is a magyar kultúra napjának közelében, ez alkalommal január 20-án került sor a Magyar Kultúra Alapítvány budapesti székházában. A pályázók mintegy harmada vett részt az ünnepségen, ahol Urbán Aladár tanár úr, a Palóc Társaság elnöke és Kolczonay Katalin egyetemi oktató, a zsűri vezetője méltatta a diákok munkáját. Kiemelték a dolgozatokban szereplő magvas gondolatokat, a stílus szépségét, különösképpen pedig a fiatalok szülőföldjük iránti érdeklődését, szeretetét, a magyarság sorskérdéseivel kapcsolatos felelősségteljes gondolkodását. Tizenöt civil szervezet, intézmény és magánszemély által összeadott jutalmakkal (nyári táborozás, folyóirat-előfizetés, könyvek stb.) díjazták a pályázók munkáját.

Kún Emese, Somorja Kancsár Larissa, Kishegyes

Az ünnephez méltó megjelenésű diákok megindítóan szép részleteket olvastak fel dolgozataikból, bizonyítva, hogy elhamarkodottan ítélnek azok, akik úgy általában beszélnek a fiatalok érdektelenségéről és értéktelenségéről.
 

Magó Ádám, Kishegyes  Renczés Dóra, Felsőszeli

A mai magyar fiatalokban is ott van a talentum aranya, csak legyen, aki előhívja, kibányássza belőlük. Mert hiszen a Palóc Társaság nemzetismereti pályázata sikerének a dicsősége nemcsak a diákoké.


A felkészítő tanárok

Munkájuk mögött ott van – képletesen vagy valóságosan – az értékrendjüket megalapozó család, valamint az érdeklődésüket irányító tanárok munkája is.

Isten áldása legyen valamennyijükön!

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA PÁLYÁZAT
DÍJAZOTTJAI

KÖZÉPISKOLÁSOK
 

Hely Név Iskola Díj
I. Csicsay Áron Párkányi Gimnázium A   Rákóczi Szövetség Kálvária-tábora
  Kurdy Éva Párkányi Gimnázium
  Mocsi Gergő Párkányi Gimnázium
  Sántha Norbert  Komárom, Ipari  Köz. Sátoraljaújhelyen
II. Deminger Csilla Komárom, Marianum ÖNT
  Mészáros Attila Ipolyság, Összevont ÖNT
  Ugri Csaba Magyarkanizsa MKA-hétvége Bp.-en
  Zsoldos Viktor Magyarkanizsa MKA-hétvége Bp.-en
III. Jánosa Titusz Csurgó, Ref. Gim. Könyvcsomag
  Horváth Gábor Komárom, Ipari Könyvcsomag
  Király Bernadett Komárom, Ipari Könyvcsomag
  Szinek Viktória Párkányi Gimnázium Könyvcsomag
Vigaszdíj    
  Vinkler Zsuzsa Párkányi Gimnázium Itthon-előfizetés
Dicséret    
  Buda Márton Miskolc, Zrínyi Ilona Gimnázium
  Gál Anikó Budapest, Szinnyei Merse Pál Gimnázium
  Horesnyik Ervin Komárom, Ipari Középiskola
  Juhász Bernadett Budapest, Weöres Sándor Gimnnázium
  Komlósi Roland Komárom, Ipari Középiskola
  Majoros Barbara Miskolc, Zrínyi Ilona Gimnázium

 

Szomolai Csilla  Mészáros Attila


Kolczonay Katalin

Honismeret-előfizetést nyert:

Jánosa Titusz   Csurgó
Buda Márton Miskolc
Gál Anikó és Juhász Bernadett Budapest
Kiss Krisztina Tiszakécske
Papp Krisztián  Jászberény
Ugri Csaba és Zsoldos Viktor Magyarkanizsa
Horváth Gábor és Király Bernadett Komárom
Szinek Viktória Párkány

ALAPISKOLA

Hely Név Iskola Díj
Kiemelt I. díj   Felsőszeli Tábortűz-előfiz.
  Szomolai Csilla Széchenyi I.MTNYA Trianon Társaság
Különdíj      
  Czirók Patrik Ekel, Hetényi János KEHOFA-tábor Kevermesen
  Németh István Ekel, Hetényi János
  Szilágyi Orsolya Ekel, Hetényi János
Csoportos I. díj      
  A Rákóczi S zövetség nyári táborát nyerte Baráth Réka, Barkóczi Beáta, Berec Sára,    Bicskei Kata, Bús Gábor, Ladóczki Fanni és Sarnyai Judit Magyarkanizsáról
II. díj Könyvek
  II. díj Könyvek: Keszler Zoltán-Felsőszeli, Kún Emese-Somorja, Mezei Gábor-Péterréve, Pék László-Tallós, Turcsányi Eszter-Tornalja, Varga László-Apátfalva,
III. díj Tábortűz-előfizetés és könyvek:
  III. díj Tábortűz-előfizetés és könyvek: Bédi Viktor-Tardoskedd, Juhász Egon Kancsár Larissa, Magó Ádám, Miljkovic Dejan-Kishegyes, Renczés Dóra-Felsőszeli, Váradi Krisztina-Dunaújváros
  Honismeret-előfizetést nyert:
  Varga László-Apátfalva, Váradi Krisztina-Dunaújváros, Bialko Bianka-Encs, Molnár Adrien-Nagykáta
Dicséretben részesültek:    
 

Barkóczi Beáta, Bošnjak Tamara, Hegedűs Tamás, Szögi Blanka-Magyarkanizsa, Bialkó Bianka-Encs, Dulka Gabriella Törökbecse, Hromada Attila-Alistál, Molnár Adrien-Nagykáta, Molnár Dóra-Felsőszeli, Nagy Boglárka-Felsőszeli,Varga György-Nagykáta, Veréb Helga-Csantavér


Bédi Viktor (IX. évf., Tardoskedd)

 

Mesét mondok, valóságot nagyszüleim emlékeiből

A 2. világháború sem különbözött semmiben az összes előző pusztítótól. „Igazságos háború nincsen“-mondják. Ez igaz. Amikor egy-egy ország (sőt országok) épületei romba dőlnek, a történelmi emlékművek, értékek megsemmisülnek, sőt az emberi élet sem jelent semmit , ez a túlfűtött, nemzetgyilkoló, érzéktelen erőszak.

Sajnos a felszabadulás után is elhagzottak hasonló kérdések , mint: „Te magyar nemzetiségű vagy ?“, „Mit keresel Csehszlovákiában, ha nem beszélsz tökéletesen szlovákul?“ A bombázás keltette félelmek és a fasizmus őrültségei után vajon szembe kell néznie a szlovákiai magyarságnak a nemzetgyűlölettel is? Vajon nem előbbrevaló a felszabadult ország felvirágoztatása, újjáépítése?

1946 közepén folyt a „reszlovakizációs“ kampány : aki szlováknak vallotta magát, az teljes jogú polgára lehetett az országnak, megtarthatta vagyonát, de nyelvét és kultúráját fel kellett adnia. A kampányban több mint 400 000 magyar vallotta magát szlováknak. A többiekre várt a lakosságcsere, ill. az itt maradók számára a jogfosztottság. Mikor a történelmet lebontjuk kisemberek sorsára, akkor a statisztikai adatok mögött egyéni tragédiákat találunk . Erről szól Gyurcsó István néhány sora: „Hazát cserélek! Hol az én hazám?! Milyen törvény üt rajtunk ostobán? Szolgák legyünk?! Újra annak lenni?! Hej! Rabul nem lesz itt soha semmi!”

Nap mint nap a rádió előtt ült nagyapa, figyelmesen hallgatva a híreket a legkülönbözőbb adókról. Édesanyám szerint a rendszerint mosolygós, szikár, magas ember ilyenkor meggörnyedve, összevont szemöldökkel, szinte magába roskadva, maga elé meredve ült, némán. Az egész család, beleértve a gyereket is, csak olykor-olykor merte ilyenkor megszólítani, de azt is csöndesen. Apa, nagy a baj?

Rendszerint csak a fejét csóválta „nemet“ intve. (Nem szokott hazudni!). Ám mindenki tudta, ha a fejét két tenyerébe támasztja, bizony valami nincs rendjén. Amikor tollfosztásba eljöttek nagyapáékhoz a szomszédok vagy rokonok, több alkalommal is, a beszélgetés középpontjába került egy, az édesanyámnak még ismeretlen szó: „reszlovakizálódás“. Tizenévesen nem hallhatta azelőtt, de a felnőttek hangulatáról ítélve már tudta, hogy rosszat sejttet. 1946 őszének utolsó heteiben a magyar ajkú lakosokat behívatták a posta épületébe, köztük voltak nagyszüleim is. Nagyapa ezért hagyta félbe a téli mélyszántást a kertben. Hívatták őket, hát elmentek. Csupán egy aláírást kértek tőlük, mely szerint kijelentik, hogy nem magyar nemzetiségűek. Nagymamámra nézett, aki nem szólt, de nemet intett a fejével, így nem írták alá a kérdőívet. Hazafelé jövet egy szót sem szóltak egymáshoz, mindketten gondolataikba merültek, közben erősen szorították anyám és a nővére kezét.

Teltek, múltak a hetek, a gondtalannak tűnő család élete felett valahol érezni lehetett a feszültséget. Ahol pedig fekete fellegek vannak, azok meg is jelennek. 1946 tele: felszólítják mindazon állampolgárt, akik magyarnak vallották magukat, hogy 20 kg-os csomaggal távozzanak, kilakoltatják őket otthonaikból.

A frissen hullott hó ropogott a lábuk alatt, amikor felszállították a családot egy teherautóra. Anyám ekkor látta először könnyezni az édesapját, miközben édesanyja és nővére keservesen sírt. Még egy visszapillantás a békés otthon felé....

A tehervonatban – annak ellenére, hogy egymás hegyén-hátán voltak bezsúfolva az emberek – dermesztő hideg uralkodott. Még ismerőst sem találtak. Megállás nélkül zakatolt a vonat, csupán a vasútállomásokon kijelzett helységnevek nyújtottak némi tájékozódást, vajon merre tarthatnak. Végül megállt a szerelvény, az éhes, fáradt, agyonfázott „utasok“ egy hatalmas tábla alatt gyülekeztek, amelyre ez volt írva: „Pardubice“. Nagyszüleimet ismét teherautóra toloncolták, így utaztak egy közeli faluba „Čepíbe“, ahol a cseh gazdától egy cselédszobát kaptak lakhelyül az otthonhagyott háromszobásért, ahová immár egy szlovák család által költözött be, s a 8-áras kertért cserébe. Ráadásul az új házigazda és családja sanda, gyanús tekintete követte őket mindenhova, hiszen mindenkit félrevezetett az, amit híreszteltek a kitelepített magyarságról: „megbízhatatlan, lázadozó jöttment nemzet.“ Legszívesebben minden madárral hazarepültek volna…

Nem a nehéz munka miatt, hanem a honvágy gyötörte lelkük végett. Otthon, édes otthon! Ott a levegő is más, a víz is tisztább, az ég is kékebb.

Hosszú, kegyetlen évek múltán azonban a visszatérés sem volt sokkal örömteljesebb. Hiába érkeztek haza, otthonukba nem költözhettek vissza, a második szomszéd fogadta be őket. Egy alkalommal a házukba költözött szlovák nemzetiségű gazda megígérte nekik, hogy a kertvégi fabódéban ellakhatnak. Ám amikor átlépték az udvarkaput, az előre értesített csendőrök elfogták őket, mint birtokháborítókat…

Végül is ennyi megaláztatás után visszakapták eredeti otthonukat, nem volt már számukra fontos, mennyire elhanyagolt állapotban, de ismét az övék lett. Magyarságuk miatt el kellett hagyniuk a szülőföldjüket, megbélyegzettként éltek idegenben, ahol még a nyelvet sem beszélték, de felemelt fejjel folytatták életüket ott, ahol annakidején megszakították. Morvay Gyula szavaival élve: „Ha idegen földön aranyeső hull és apáink országában jég, a szülőföld akkor is szülőföld marad.“

100 éve született Wass Albert

Volt egyszer egy ember, aki az ő háza udvarán oszlopot épített az ő istenének. De az oszlopot nem márványból faragta, nem kőből építette, hanem ezer meg ezer apró csillámló homokszemcséből, és a homokszemcséket köddel kötötte össze.

És az emberek, akik arra járva látták, nevettek rajta és azt mondták: bolond.

De az oszlop csak épült, egyre épült, mert az ember hittel a szívében építette az ő Istenének.

És amikor az oszlop készen állott, az emberek még mindig nevettek és azt mondták: majd a legelső szél összedönti.

És jött az első szél: és nem döntötte össze. És jött a második szél: és az sem döntötte össze. És akárhány szél jött, egyik sem döntötte össze, hanem mindegyik szépen kikerülte az oszlopot, amely hittel épült.

És az emberek, akik ezt látták, csodálkozva összesúgtak és azt mondták: varázsló. És egy napon berohantak az udvarára, és ledöntötték az ő oszlopát.

És az ember nem szitkozódott és nem sírt, hanem kiment megint az ő udvarára és hittel a szívében kezdett új oszlopot építeni az ő Istenének. És az oszlopot most sem faragta márványból, nem építette kőből, hanem megint sok-sok apró homokszemcséből és a homokszemcséket köddel kötötte össze.

 2008 – SAJÓ  SÁNDOR EMLÉKÉV

 A Palóc Társaság a szülőföldhöz való hűség és a trianoni fájdalom költője iránti mély tiszteletből, élesztésének szolgálata és emlékének ápolása iránti elkötelezettségből, születésének 140. és halálának 75. évfordulója alkalmából 2008-at Sajó Sándor Emlékévnek nyilvánítja.                 

 

A Sajó Sándor Emlékév

 kiemelkedő rendezvényei és kísérő eseményei:

 

2008. február 1., péntek, Budapest,Fiumei úti sírkert

Koszorúzási ünnepség a költő sírjánál

Lítea Könyvesbolt és Teaházban

Kiss Dénes költő , Szidiropulosz Archimédesz történész előadása

 

2008. november 13-14-15., csütörtök-péntek-szombat,Ipolyság

- Nemzeti sorskérdések a XX. század elején és napjainkban – konferencia

- „Ezt fesd le, költő!” – képzőművészeti kiállítás: Sajó-költemények illusztrációi

- „Harangszó az Ipoly partján”- album versekkel, rajzokkal

- Sajó Sándor szobrának avatási ünnepsége

- „Magyarnak lenni: nagy s szent akarat!” – magyarságverseket mondó   kárpát-medencei alap- és középiskolások versenye

- Irodalmi estek

Év közben:

- Falinaptár Sajó Sándor szülőházával, versidézettel

- Tagdíjszelvény a költő képével

- Kerámia Sajó arcképével

 Szeretettel várjuk rendezvényeinkre!
A rendezvények helyszínéről és pontos idejéről honlapunkról,
meghívókból és a sajtóból értesülhetnek !

 

 Még gyáva csendben…

Felvidék! – Jól emlékszünk rá: amikor Duray Miklós Budapesten, egy egymilliósnál is nagyobb tömeggyűlésen kiejtette a száján ezt a szót, szörnyű támadások érték otthon Pozsonyban. Merthogy a nacionalista, soviniszta szlovák politikusok és sajtómunkások csak a Szlovákia kifejezést ismerik, a Felvidék szó mérhetetlenül zavarja őket, merthogy hozzánk hasonlatosan tudják, egy ocsmány békediktátum következtében jutottak hozzá ahhoz a területhez.

Ott a Felvidéken, Ipolyságon született a trianoni békediktátum ellen kitűnő verseket papírra vető Sajó Sándor, akinek halála 75. évfordulóján, a felvidéki Palóc Társaság elnökének, Z. Urbán Aladár szervezésében a Fiumei úti temetőben megkoszorúzzuk a költő sírját.

  
Sajó Sándor sírja

 Sajó Sándort, mint a Szent László Gimnázium igazgatóját választották a Magyar Tanárok Országos Egyesületének elnökévé. Temetésén egy másik költő-tanár, - valószínűleg barátja – Áprily Lajos mondott gyászbeszédet. Mint akadémikus és elismert közéleti személyiség, akkor a fővárostól díszsírhelyet kapott, amely díszsírhely e pillanatban a temető csalitosában áll, magányosan. A koszorúzásra való tekintettel most egy kicsit kitakarították a környezetét, de biztosak lehetünk benne, amikor tavasszal megindulnak a növények, újfent takarásba kerül.

Megjegyzendő, hogy napjainkban tán jobban őrzi a Szabaddemokraták Szövetsége és a Magyar Szocialista Párt dirigálta főváros a véres kezű diktátor Sztálin díszpolgárságát, mint a kitűnő magyar költő-tanár emlékét. Sőt! Egy alkalommal arra lettem figyelmes, hogy a rádió, csak a jó Isten tudja, mely hullámhosszán, csak a jó Isten tudja miféle „irodalmárok” arról folytattak eszmecserét, hogy például Sajó Sándor sem Sajónak született, felnőtt korában magyarosított. Erről aztán az embernek rögtön eszébe jut, hogy az őt búcsúztató Áprily Lajos is Jékelynek  született,  s ennek ellenére irodalmunk jelentős személyisége lett, s egyik leggyönyörűbb versét Aletta van der Maet emlékének szenteli, aki holland volt, s Apáczai Csere János feleségeként jött Kolozsvárra.    De  Kiss  Józsefet,  a  lapszerkesztő  költőt  a  Herczogból Herczeg Ferenccé lett író búcsúztatta halálakor ezekkel a szavakkal: „Sirathatják a magyarok, mert magyar költő volt, sirathatják a zsidók, mert zsidó költő volt, csak az internacionalisták kerüljék el koporsóját, mert azokat mélységesen gyűlölte”. Herczeg beszédében Szamuely Tiborékra utalt. (Petőfi Sándorról ez ügyben szót ejteni is illetlenség lenne.) Ám visszatérve Sajó Sándorra, lehet, hogy nevet cserélt, de szívet nem! Az születésétől fogva igenis magyar volt!

Sajnos Kiss József is feledésbe merült, ugyanúgy, mint Sajó Sándor, s végtelenül fájó, hogy néhány irodalmáron kívül senki nem kísérli meg emlékük méltó ápolását. Sajó Sándor, bár a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, sem az Akadémia, sem az Írószövetség, sem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem emlékezett meg róla a sírnál, ahová Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke hívta őket. Az Írószövetségben például úgy vélekedtek, hogy a századfordulós költőket végre helyükre kellene tenni, de amíg ez nem történik meg, addig ők ilyesfajta rendezvényeken nem jelenhetnek meg. E sorok írójának szerény véleménye szerint viszont pont az Írószövetségnek lenne kötelessége ezt megtenni.

 
Az emlékezők csoportjában öregdiákok, szülővárosiak

Nem mondom, már az is jól esik, hogy azért vagy harmincan mégis csak körülálltuk Sajó Sándor sírját, s hogy utána emlékülésen szólt róla Kiss Dénes költő és Szidiropulosz Archimédesz trianon-kutató történész.

Mint jól eső az is, hogy, Ipolyságon, a szülőházon 2000-ben emléktáblát leplezhettünk le, s ez alkalomból a Ménrót Kiadó megjelentette Medvigy Endre nagyszerű előszavával Sajó Sándor Nem akarok gyáva csendet című válogatott magyarság-verseit. Ennyit legalább elhozott az úgynevezett rendszerváltozás nekünk, akik tiszteljük és szeretjük az Ipolyon túli kisváros szülöttjének verseit. És bízom benne, eljön az az idő, amikor a magyar nemzet számára a legborzalmasabb nyavalyát hozó békeszerződés ellen szóló költőnek Budapest is nagyobb tisztelettel adózik, legalább akkorával, amilyent tapasztalhattunk a Szent László Gimnázium még volt igazgatójukra emlékező öreg diákjainál.

Értékeink szanaszét kallódnak, de hiszem: egyszer csokorba fogjuk szedni valamennyit!

Vödrös Attila

 

 

„…embernek és költőnek egyformán nagy volt…”

 

Bartha József vélekedett így Sajó Sándorról halála után négy évvel. Február 1-jén, halálának 75. évfordulóján talán három tucatnyian álltuk körül sírját: szülővárosából érkezettek, budapestiek, öregdiákok és fiatalok, hogy a Palóc Társaság hívó szavára Sajó Sándorra, erre az embernek és költőnek egyformán nagy személyiségre emlékezzünk.

Nagyságát, szülőföldjéhez és magyarságához való ragaszkodását Pálinkás Tibor, ipolysági múzeumigazgató, a Csemadok helyi szervezetének elnöke és Vödrös Attila, az Új Idők harcos kétheti lap főszerkesztője méltatta.  Köpenczei Csilla Sajó-költeményeket adott elő.

A koszorúzási ünnepség után a várban folytatódott az emlékezés. A Lítea Könyvesbolt és Teaházban elsőként Szidiropulosz Archimédesz  történész,  a  nemrég  alakult

  
Vödrös Attila

 Trianon Kutató Intézet vezetője elemezte a gyászos történelmi eseményt a magyarság jövőképe szempontjából. Őt követte Kiss Dénes babérkoszorús költő, a Magyar Írók Egyesületének és a Trianon Társaságnak az elnöke, aki Sajóról, mint a trianoni fájdalom költőjéről emlékezett meg szép ívű előadásában.

 

Kiss Dénes

 

Szidiropulosz Archimédesz

A Palóc Társaság szerény ajándékkal is meglepte a családias hangulatban folyó megemlékezés résztvevőit: emléklappal, amely a költő arcképét és kézírásos versét tartalmazta.

 

Ahogy lehet…

 Akkor, amikor friss volt még a fájdalom, és most, amikor végelgyengülésben szenved a magyarság már csonka hazájában és azon túl, itt ettől, ott attól, sajnos, Reményik Sándor versének időszerű az üzenete, s a balvégzet ellenére mégis reményt sugalló: „Te is testvérem, karszti sorsodat / fogadd el, s védd meg karszti földedet, / Azt a sírodnak is kevés humuszt, / S azt a fölséges isten-lábnyomot, / Mit a lavina minden rohama / Eltörölni még sohasem tudott. / Védd ezt a talpalatnyi telkedet, / Cserépkancsódat és tűzhelyedet,  / Utolsó darab száraz kenyered! / De azt azután foggal, tíz körömmel. / Démoni dühvel és őrült örömmel - /  Ahogy lehet…

A költő magyarságféltő versei a jobb érzésű magyarokban ma is ismertek, kevésbé azok a költemények, amelyek témája a mindennapok, a szerelem, barátság… Hantz-Lám Irén kolozsvári szerző arra vállalkozott, hogy ezt az embert-költőt mutassa meg az olvasónak, ezzel legyen egész és teljes a kép, amit Reményikről tudnunk illik.


Hantz-Lám Irén

A könyv – nemcsak gyönyörű kivitelezésének köszönhetően – kitűnőre sikeredett.

A szerző édesapja, Lám Béla révén maga ismerte a költőt, így érthető meg, hogy a könyvből sugárzik a személyes érintettség, életre kelnek az emlékek, minden a helyén van. Hantz-Lám Irén kézen fogja olvasóját, s visszafogottan meséli történeteit, de leginkább Reményik gondolatai, érzései – amelyek a versekben rögződtek – segítségével ismerkedhetünk meg Kolozsvár hajdan volt arculatával, utcáival, lakóival, az irodalmi élet képviselőivel, és nem utolsó sorban azokkal a gyötrelmekkel is, amelyek döntő módon befolyásolták a költő magánéletét, hitét és a sejtelmes jövőt.

 
(Lámpagyújtogató c. könyv borjtója)

 A kötet címe A lámpagyújtogató. Találó cím, sokatmondó. Amint idéztük is Ahogy lehet… c. verséből, nincs más dolgunk, amíg végleg el nem fogyunk: védjük meg a talpalatnyi földünket! De azt foggal, körömmel! A losonci Magyar Kulturális Központban, ahol február 16-án a könyv bemutatója zajlott a Palóc Társaság, a Jobbágy Károly Alapítvány (amely a könyv kiadását is támogatta) valamint az otthont adó intézmény közös szervezésében,  bizony nem cáfolta meg iménti állításunkat, jobbára az „elmenő” korosztály képviseltette magát. Ezen persze nem csodálkozhatunk ebben a városban, amelynek volt gazdag magyar múltjáról a mában legfeljebb az épületei regélnek még, lakói nyelvet cseréltek, illetve az idegen ajkúak beköltözése következtében ritkán hallatszik már az utcán, boltban a magyar szó… Ma is kellenek a lámpagyújtogatók, a fényőrzők, mégha  pislákoló mécsesek is, hogy alkalmas időben új erőt, jó szelet kapván újból lángra lobbanjanak, szikrázva égjenek… Az est családias hangulatát emelték Hantz-Lám Irén anekdotái, a megszólaltatott költemények (Hahnné Duray Éva és Urbán Szabina előadásában) továbbá a kellemes hangú nagyszalontai énekes-zeneszerző Gali Teréz, aki saját megzenésítésében gitár kísérettel adott elő néhány Reményik Sándor-költeményt.

 
Gali Teréz

A magyar nyelv őrangyala

 Molnos Angélától búcsúzik Friedrich Klára

Már szinte félve veszem fel a távbeszélő kagylóját, nyitom ki az újságot, kapcsolom be a rádiót, mert attól tartok, hogy arról értesülök, hogy ismét egy jó és pótolhatatlan ember hagyta el nemzetünket. Alig egy esztendő leforgása alatt Badiny Jós Ferenc, Forrai Sándor, Kabay Lizett és most februárban dr. Molnos Angéla lélekgyógyász, a magyar nyelv őrangyala távozott közülünk.

Megtisztelt és kitüntetett azzal, hogy szakács Gáborral együtt barátjának, munkatársának tekintett. A legkeményebb területen vívta mindennapos, olykor eredménytelennek tűnő harcát; a magyar nyelv szeretetét és tisztaságát igyekezett elfogadtatni. Tette ezt akkor, amikor a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete a kisujját sem mozdítja a tömegtájékoztatásból, szakmai kiadványokból és hétköznapi beszédből ömlesztve reánk zúduló idegen kifejezések és szavak magyarítása érdekében. Ha valaki, akkor ő megtehette volna, hogy sodortatja magát ezzel az árral, hiszen vagy fél tucat nyelvet beszélt kifogástalanul, mégsem ezt az utat választotta. Sőt, éppen széleskörű ismeretei döbbentették rá a magyarságra leselkedő legnagyobb veszélyre, a nyelvromlásra, a melynek futótűz szerű terjedése, az idegen szavak tömeges, ráadásul rosszul értelmezett térhódítása a nemzet biztos végét jelenti. És ez nem csupán rémlátomás. Ne feledjük! A XVI-XVII. században a három részre szakadt országot az idegen fennhatóság ellenére a magyar nyelv tartotta meg továbbra is egységes egésznek.

A világot látott, erdélyi szülőktől származó tudós asszony több évtizedes, huzamos külföldi tartózkodás után 1996-ban Londonból költözött Debrecenbe és azonnal munkához látott. Létrehozta „A Lélektani Szaknyelv Megújításáért” közhasznú alapítványt és társaival együtt  sorra állította össze azokat a kiadványokat, amelyekkel a MTA NYI maradt adósa népünknek. Ezek közül is a legfontosabb az 1998-ban megjelent Magyarító Könyvecske, amely 5 100 közhasználatú idegen címszó magyar változatát közli. A sok kiadást megért kötet több mint 8000 eladott példánya azt jelenti, hogy sokan értették meg üzenetét és beszédüknek, írásuknak, életüknek elengedhetetlen segítőtársává lett. Ezt a kiadványt 2000. ápr. 11-én, a Magyar Nyelv Hetének első napján Orbán Viktor akkori kormányfő méltatta.

Angéla saját tevékenységét nyelvvisszaújításnak nevezte, amivel arra utalt, hogy „anyanyelvünk nem nyelvújítást igényel elsősegélyként, hanem ama eredmények védelmét, amelyeket a XVIII. sz. utolsó és a XIX. sz. első két negyedében elértek a nyelvújítóink”. Szomorúan látta, hogy az arra hivatottak közül alig akadt, aki szót emelt az általa zagyva- nyelvnek nevezett beszéd terjedése ellen. A tanultabb néprétegek ahogyan régen, úgy napjainkban, még divatot is csináltak abból, hogy minél több idegen, főleg latin kifejezést használjanak, mintha tudásuk ezek számától függene. „Hogy mégis megmaradt számunkra magyar anyanyelvként, az egyedül a parasztságnak köszönhető” – mondotta egyik nyilatkozatában.

Szinte első volt, aki Czuczor Gergely és Fogarasi János csodálatos magyar nyelv szótárát helyezte a középpontba, ahogyan a gyökrendszer ismeretét és helyes használatát is. Évekkel később más, az övéhez nem fogható tudású személyek is rávetették magukat a témára divatból – persze Molnos Angéla nevének említése nélkül – tücsköt-bogarat összehordva könyveikben. Márpedig a nyelvészetet nem lehet hebehurgya  módon kezelni, ez a tudomány sok évtizedes felkészülést és előtanulmányt igényel.

A tudós asszony kiemelt fontosságot tulajdonított rovásunknak, házának kapujára a következő rovásfeliratot vésette: „A magyar nyelv hajléka.” Kiadványait ennek betűivel díszítette is. Erről így fogalmazott: „Előszöris gyönyörű, de egyben nagyon okos, takarékos írás is, amely együtt született az ősi nyelvvel… Azért is fontos megtisztítani nyelvünket, mert csak akkor tud tovább lépni, hogy megfeleljen a mai kor követelményeinek. Zavaros nyelvet ugyanis nem lehet fejleszteni. Nekem természetes, hogy a magyar rovásírás és a tiszta magyar nyelv összhangban van. Egy tőről fakadnak, a magyarságunk részei.”

Ezek után könnyen érthető, hogy miért vállalta el a Forrai Sándor Rovásíró Kör felkérésére a 2002. évi Kárpát-medencei Rovásírásverseny védnöki tisztét, és látta el évről évre kiadványaival annak valamennyi résztvevőjét. Ennek nyomán lett a „Hogyan mondjuk magyarul?” a versenyek kötelező feladványa.

Molnos Angéla távozása szinte pótolhatatlan űrt hagyott maga után, és csak reméljük, hogy nyelvhelyességet őrző kis csapata tovább tud haladni az általa megkezdett úton. Annyival mi is tartozunk neki, hogy nem hagyjuk veszni mindazt, amire egész életét feltette. Mert ő ismerte és megszívlelte Széchenyi István korszakos mondását: „Nyelvében él a nemzet!”                                                                         

  

 

Az ünnep elsilányítása

Hír: Legszentebb ünnepeink egyikén, március 15-én az ipolyvarbói kistérségi nemzeti ünnepen felolvasták a jelenlegi „magyar miniszterelnök” üzenetét…

Mit üzenhetett vajon az öszödi az Ipolyvarbón (…) a márciusi ifjakat, Petőfit,  Bemet, Kossuthot éltetőknek, a magyar forradalom és szabadságharc 160. évfordulójára oda sereglett ünneplőknek?

Talán azt, hogy Magyarországot, Mária országát ott Öszödön  „kurva országnak” nevezte a zárt ajtók mögül is kiszivárgott s elhíresült beszédében, s ezért bocsánatot kér a kistérségi magyaroktól? Vagy azt, hogy bevallotta: „És közben nem négy évig nem csináltunk semmit!” E bevallás alapján legfeljebb a börtönből üzengethetne, nem a miniszterelnöki bársonyszékből! Avagy a tőle megszokott „őszinteséggel” kifejezte sajnálkozását, amiért a kettős állampolgárságról tartott 2004. dec. 5-i népszavazás kampányában az elcsatolt területeken élő magyar nemzettársak ellen buzdított?  Netán ígéretet tett arra, hogy ezentúl nem nyirbáltatja meg a külhoni magyaroknak az alkotmány parancsa szerint járó juttatásokat? Bármit is üzent, az az üzenet hazug ember szájából csak hazugság, ármány és csalás lehet…

No, de mégis elhangzott. És nem akadt helyi, sem máshol lakó résztvevő, aki tiltakozott volna! Aki elnémította volna a felolvasót! Aki széttépte volna a meggyalázott (tiszta és fehér) papirost! Vagy legalább egy nagyot füttyentett volna! Senki! Döbbenet!

Ady sorai jutottak eszembe: „Csak akkor születtek nagy dolgok, / Ha bátrak voltak, akik mertek…” Ipolyvarbón (…) nem mertek. Majd két évtizeddel a „váltás” után. Sem! Ady írja tovább: „ Ez a világ nem testálódott / Tegnaphoz húzó rongy pulyáknak: / Legkülömb ember, aki bátor / S csak egy külömb van, aki: bátrabb.”

No, ilyen ezen a tájon nincs. Szomorú. Nincs???

 

Országos rovásírásverseny - negyedszer

2008. április 26-án a zselízi Comenius Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium ad otthont a versenynek, amelyre 139 alap- és középiskolás diákot várunk a jelentkezésük alapján. Közülük kerül ki az a 12, aki részt vesz majd jún. 21-én a budapesti kárpát-medencei döntőn. A rendezvény műsoráról – amelyre szeretettel várjuk tagjainkat is – bővebben honlapunkon tájékozódhatnak olvasóink.

 

T a g j a i n k h o z

Múlt évi utolsó hírmondónkban foglakoztunk utoljára a tagdíjkérdéssel. Egy-két bírálatot kaptunk. Az észrevételeket köszönjük, a hibákért, tévedésért elnézést kérünk azoktól, akiket érint.

Változatlanul azt kérjük, hogy a tagdíj időben történő befizetésével segítsék munkánkat! Szeretnénk, ha a tagdíját ki-ki a naptári év feléig rendezné, így felejtéssel, pénzszűke előállása folytán nem húzódna át esetleg a következő évre, vagy nem fordulna elő, hogy két-három év tartozás halmozódna fel… Illetve, az a tagunk , aki bármilyen okból nem akar vagy nem tud a továbbiakban tagja lenni a Palóc Társaságnak, az közölné ezt a szándékát velünk, s őt törölnénk a névsorból.

Kérjük azokat a tagjainkat, akik tavaly (esetleg korábban sem) nem fizettek tagdíjat, hogy haladéktalanul postai utalványon küldjék el címünkre, illetve ellenkező esetben közöljék velünk tagság-megszüntetési szándékukat. Mindkét változatot megköszönjük (bár az elsőnek örülnénk is nyilvánvaló okból).
Most közre adjuk, hogy idei első hírmondónk megjelenéséig kik fizettek tagdíjat:

Bacskó József dr., Bacskó Józsefné, Balík Judit, Balík Margit. Balík Piroska, Balázs Éva, Bodzsár Gyula, Bőhm András ing., Csáky Ferenc, Csáky Szabolcs, Danis Ferenc, Deák Rózsa, Juhász Mária, Juhász Béla, Koiš Szilvia, Oravec Gyula, Szablya Rudolfné, Szabóné Pásztor Editke, Szabó László, Szalai Ferenc, Tóth István dr., Urbán Aladár Z., Urbán Attila, Urbán Árpád, Urbán Szabina, Vanda Dagmar ing., Vanda László ing., Zolcer Erika.

Köszönjük szépen példás tettüket!

 

Jó Palócok
A Palóc Társaság hírmondója * Megjelenik minden negyedévben
Felelős szerkesztő: Z. Urbán Aladár
 991 22 Olováry 132., Szlovákia  047 / 48 79 115
 www.paloctarsasag.real-net.sk  z.urban@paloctarsasag.real-net.sk