jp
logo

„Tengernyi könnynél többet ér egy cseppnyi  tett!"


- - - - - Hírmondó 2014. III. negyedév - - - - -






1989 – 2014

 

25 éve alakult meg a Palóc Társaság. Huszonöt éve, augusztus 6-án a szklabonyai Mikszáth-emlékház udvarán szalonnasütés közben kapott lángra az ötlet, társuljunk, hozzunk létre egy kis közösséget elősegítendő magyarnak maradásunkat, mert a költő szavaival élve: „Tengernyi könnynél többet ér egy cseppnyi tett!” Ez a gondolat lett jelszavunk, mely huszonöt éve serkenti tevékenységünket, késztet cselekvésre, ahogy lehet.

Erre a negyedszázadra emlékezni és ünnepelni jöttünk össze, néhányan az alapítók közül s néhányan az azóta mellénk szegődöttek közül augusztus 10-én a palócok igazi székvárosában, Balassagyarmaton. A város  jóhírű és neves vendéglője, a Svejk vendéglő adott otthont az emlékezőknek.

Az ünneplés könyvbemutatóval kezdődött. Csipka Rozáliának, a Siker X Kiadó vezetőjének, a Palóc Társaság Tiszteletbeli Tagjának ötlete valósult meg: egy hosszú asztalon sorakoztak azok a könyvek, amelyek a Palóc Társaság 25 éve alatt láttak napvilágot kezdetben a Mikszáth Kiadó, annak megszűnte után a Siker X Kiadó égisze alatt. Bizony így együtt kinek-kinek örömöt szerzett a könyvek látványa s akinek módjában állt belelapozni és elolvasni az évek alatt a kiadványokat, az megkettőzve az örömet nyugtázhatja: ez férfimunka volt! Mármint a huszonöt év munkája és annak lenyomata ezekben a kiadványokban. S itt a legújabb, a Magyar úton című is, amelynek címlapján a Palóc Társaság Madách-emlékfája, egy terebélyesedő platánfa díszeleg, amelyet Alsósztregován ültettünk el még 1998-ban egy Madách-évfordulón.




Csipka Rozália

 

Aztán zenével, énekkel, versmondással folytatódott az ünnepség.  Híves Boglárka, Híves István, Lőrincz Sarolta Aranka, Lukács Ágnes és Varga Mária voltak a közreműködők. Ezt követte a rövid elnöki

visszatekintés, amely csak nagy vonalakban villantott fel képeket a rendezvényekről, hiszen valamennyiről, ami huszonöt év alatt megvalósult, lehetetlen vállalkozás lett volna.



Lukács Ágnes


Varga Mária


Híves Boglárka és Híves István


 Ezen a negyedszázados évfordulót ünneplő eseményen is avattunk tiszteletbeli tagokat. Bodzsár Gyula alapító tagunk, aki a társaságnak a nevét is adta annak idején Kotoráék kiskürtösi pincéjében, s aki most az ünnepség levezénylését vállalta, ismertette a tiszteletbeli tag címmel kitüntetett személyiségek érdemeit, akik az elnöktől vehették át a díszokmányt. 2014-ben a Palóc Társaság Tiszteletbeli tagjai lettek:

Csábi István előadóművész, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, dr. Fehérné Tamás Judit nyelvi szaklektor, Filip József, Szécsénykovácsi polgármestere, Józsa Judit kerámiaszobrász, Kanizsa József költő, író, Lukács Ágnes középiskolai tanár, Mácsadi János agrármérnök, Szidiropulosz Archimédesz történész, Tamás Aladárné Szűcs Ilona nyugdíjas tanítónő.



Kanizsa József


Lukács Ágnes


Filip József


Mácsadi János


Szidiropulosz Archimédesz


Fehérné Tamás Judit

 

 Tamás Aladárné Szűcs Ilona és Z. Urbán Aladár

 

(Hárman, Csábi István, Csáky Csongor és Józsa Judit elfoglaltságuk miatt nem lehettek jelen az ünnepségen, nekik a Palóc Társaság más rendezvényén nyújtjuk át a tiszteletbeli tagságról szóló oklevelet.)

 Voltak olyanok is, akik köszöntötték a 25 éves Palóc Társaságot. Duray Miklós író, politikus, Pogány Erzsébet a SZaKC igazgatója, Kanizsa József, az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Kör titkára, Lukács Ágnes Katona Mihály-kutató, Hrubík Béla alapítótag, Ipolynyék polgármestere, Kúnné Kubicza Erzsébet nyugdíjas zászlóanya, Szidiropulosz Archimédesz, a Trianoni Szemle főszerkesztője. S voltak, akik nem üres kézzel érkeztek az ünnepségre: házi süteményekkel lepték meg a megjelenteket, akik gondoskodtak arról, hogy egy szelet sem maradjon a tálcákon…Csakúgy a születésnapi torta minden szelete helyére került… Mindez azonban csak azután, hogy a Palóc Társaság fogadásán feltálalt finomságok, készítmények is szépen sorjában elfogytak…

 


 

Az ünnepség eseményeit Urbán Attila és Nagy Angela örökítette meg. Nagy Angela képes tudósítása a Balassagyarmatért Baráti Társaság honlapján is megtalálható. A Kürtös c. havilap augusztusi számában „Palócz” aláírással volt olvasható tudósítás, a felvidek.ma világhólós honlapon pedig Pogány Erzsébet számolt be az ünnepségről.

Köszönet mindazoknak, akik a huszonöt év tevékenységéből akárcsak picikét is kivették részüket, akik lehetőségük szerint támogatták a Palóc Társaság magyar nemzeti műveltséget tápláló, éltető, terjesztő tevékenységét. Köszönet azoknak, akik tudatosították, hogy „Tengernyi könnynél többet ér egy cseppnyi tett!”





Magyar úton




 

A Palóc Társaság megalakulásának 25. évfordulója alkalmából jelent meg a Siker X Kiadó gondozásában a fenti című könyv, amely áttekintést nyújt a huszonöt év eredményeiről s kissé bővebben az elmúlt öt év tevékenységéről is. Címoldalán a Palóc Társaság platánfája látható, amely emlékfa az alsósztregovai Madách-kastély parkjában növöget 1998 óta.

Ahogy lehet” – írta annak idején Reményik Sándor, Erdély nagy költője, …„és mégis, mégis hinni kell” – nyomatékosította meg Felvidék hűséges költője, Sajó Sándor, aki utat is mutatott a „lehet”-re: „csinálni kell a nagy magyar csodát.” Nem tudható, csoda-e, hogy sok-sok apró cselekedetből születik-e valami érdemleges tett, valami maradandó, közösséget, nemzeti közösséget megtartó, éltető, jövőt alapozó eredmény. Csak a remény és a hit erősíti meg bennünk az érzést: „Tengernyi könnynél többet ér egy cseppnyi tett!” Sík Sándornak ez az útmutató verssora huszonöt éve a jelmondata a Palóc Társaságnak. Ez az igazsághit sarkallta tettekre a Társaságot, ez a mondat ragyogja be az elmúlt negyedszázad tevékenységét.

Ez a huszonöt év látható jele az akaraterőnek, a tenniakarásnak és tudásnak, a sokszor lehetőségek határát feszegető küzdelemnek, a csakazértis kitartásnak, a mindenkori felelősségvállalásnak.

Tévednénk? A Palóc Társaság ez alatt a huszonöt év alatt csinálta a nagy magyar csodát. A tény, hogy megérte 25. születési-alapítási évét, az maga a csoda.” – olvasható a kötet bevezetőjében.

A kötet 12 fejezetből áll. A szó ereje c. fejezetben az ünnepségeken elhangzott beszédekből olvasható néhány. A Köszöntőben az idén elhunyt hűséges tag, Szalay Ferenc visszaemlékezése olvasható a Felvidék visszatéréséről, Bőhm András gondolatai az Ipoly menti magyarokról, T. Pataki László a zólyomradványi Balassi-emléktábla avatásán elmondott beszéde, Kanizsa József a Krúdy-kör és a Palóc Társaság kapcsolatáról számol be, Bíró Mária és Bíró József a Palóc Társaságnak az őstörténetünk megismertetésében végzett munkáját méltatja.

A Vallomások c. fejezetben a Palóc Társaság tiszteletbeli tagjai közül néhányan vallanak magukról ill. a társasághoz fűződő emlékeikről. Így Halász Péter a magyar fővárosból a Gyimesbe költözött néprajzkutató palóc „véreiről” mesél, Kolczonay Katalin a Magyar Kultúra Napja-pályázat dolgozatainak állandó értékelője tudatosítja mindenkiben: nem vagyunk hontalanok. Praznovszky Mihály irodalomtörténész pedig azon töpreng írásában, mit jelent palócnak lenni. Patakiné Kerner Edit előadóművész meleg hangú levélben köszöni meg a végzett munkát. A nemrég elhunyt író, újságíró férje pedig egyenesen Kárpát-medencei modellnek látja a Palóc Társaság létezését. Simon M. Veronika festőművész a felvidékiekhez fűződő kapcsolatának alakulását vázolja fel.

A Termés c. fejezetben néhány tagunk írásával ismerkedhetünk. Bodzsár Gyula vezetékneveink írásáról értekezik, Árvai Hajnalka költeményei és Lőrincz Sarolta Aranka verse is itt olvashatók.

A Zsengék c. fejezet  a MKN-pályázatra érkezett fogalmazásokból ad közre néhányat. Baráti Tamás ipolysági, Győrffy Hajnalka baróti, Szabó Zsófia jászjákóhalmi, Polgár Csilla pozsonyi, Horváth Gábor csongrádi diák dolgozatai ezek. Az írásokat a Kárpát-medence színes térképe egészíti ki, amelyen piros pontok jelzik a településeket, ahonnan a dolgozatok érkeztek az elmúlt tizennyolc év alatt.

A Maradandóság Balassi Bálint, Madách Imre, Pósa Lajos, Badiny Jós Ferenc és Sajó Sándor alkotásaiból válogat.

Tételesen felsorolva található a kötetben, hogy mikor, hol, kinek állítottunk fel emléktáblát vagy szobrot, mit kezdeményeztünk és anyagilag mely emlékműveket támogattuk.

A kötet fényképei jól egészítik ki a szövegben olvasható tevékenységi formákat. A Palóc Társaság magyar műveltséget őrző és éltető tevékenységét támogató alapítványok, intézmények, szervezetek és magánszemélyek nevei is két teljes oldalon felsorolva találhatók.

Összegezésképpen megállapíthatjuk, hogy a Magyar úton c. 190 oldalas kötet egyszerre olvasmányos és hasznos kiadvány

 



TURULMADÁR ŐRZI NÉPÉT

 

Élmények, benyomások egy honszerető barangolásról Lintner Éva tollából

 

Ahogy Isten megteremtette ezt a csodás kerek nagyvilágot, mestermű. Gyönyörűsége, szépsége a természetben rejlik, na meg bennünk emberekben. Ezt a csodás szép alkotást mi, emberek tovább visszük, formáljuk, ki-ki a maga tehetségével együtt. Isten a rosszat is megengedi, de esélyt ad nekünk, hogy a jót tegyük s így vezet minket az örök hazába. Nincs más lehetőség: vagy jót tenni, vagy rosszat.

Erdély gyönyörű ország, ahová mi magyarok hazamegyünk. Én is ezt éreztem mindjárt az út elején, a Palóc Társaság idei nyári honszerető barangolásán július 20-26. között. Magyar történelmünk, múltunk itt erősen megtalálható. A Kárpát-medencében a helyeink a múltunk s a jövőnk. Ahol az embert szeretik, szívesen látják, ott az ember otthon van, otthon érzi magát. Velem is ez történt.

Első napunk hosszúra nyúlt az útépítések miatt. Egész nap a buszban utazva késő este volt már, mire megérkeztünk Csernakeresztúrra, ahol már nagyon vártak bennünket. A gyors vacsora után mindenki ment a szálláshelyére. Bizony úgy elaludtam, mint egy mormota.

Másnap reggeli után indultunk Vajdahunyadra. Szépséges vára van. Meseszép föntről a kilátás. A vár kútját (talán mélyebb 30 méternél is) török foglyok ásták a sziklában, akiknek megígérték, hogy ha vizet találnak, akkor szabadon engedik őket. Persze ez nem történt meg, amire ezt mondták a foglyok: „Vizetek van, de szívetek nincs.”

A Hunyadiak várából Dévára siettünk. Már ott is vártak bennünket. Ki ne ismerné Böjte Csaba lelkiatyát? Sajnos, ő nem tartózkodott otthon, de egyik nevelője bemutatta az intézmény működését. Vásároltunk könyvet, CD-t, emléktárgyakat, ezzel is segítve a működést.

Magos Déva várába felvonón jutottunk fel. Itt az fogott meg, ahogyan a várfal leomlását a tizenkét kőműves megakadályozta: szegény Kőműves Kelemenné vérét mészbe keverték. A vártetőről belátható egész Déva városa.

A Maros mentén haladtunk tovább. Hosszan gyönyörködtünk a Fogarasi-havasokban egészen Brassóig, a szépséges látványt Fogarason szakítottuk meg, ahol Szász Imre református lelkész és felesége meséltek arról, hogyan élnek a városban a magyarok.

Azt  a szívélyes és meleg fogadtatást, amiben részünk volt Csíkrákoson,   sosem felejtem el. Ezt át kell élni személyesen! Amikor Pannikáék Cserekert fogadójánál leszálltunk a buszról s elkezdtük énekelni, hogy „Székelyek, székelyek! Mindig bizakodva énekeljetek!” – mintha a nővéremhez mentem volna látogatóba, olyan megható volt.

Harmadik napunkat Csíkkarcfalván kezdtük a katolikus erődtemplomban. Együtt énekeltük a Boldogasszony Anyánk Mária-éneket és utána a Mózes család gyapjúfeldolgozó üzemében csodálhattuk meg a munkafolyamatokat. A remek szőttesekből és egyéb kelmékből vásároltunk is…

Utunk aztán Csíkszentdomokosra vezetett, ahol Erdély püspökére, Márton Áronra emlékeztünk. A mártírhalállal halt püspök szülőfaluja emlékmúzeumát végig nézve bizony szívszorító, megható volt.

Elérkeztünk Székelyföld gyöngyszeméhez, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szorosba. Gyönyörködhettünk a csodálatos tájban. A buszból kiszállva azt sem tudtam, mit is nézzek először? A tóból kiálló csonk fatörzseket vagy a nagy Oltárkőt? Csúcsán a nagy kereszt Megállj!-t parancsol. Imádkozz, ember! Itt hallottuk a szép Eszter lányról szóló legendát. Eszter hűségesen kitartott kedvese mellett, akit a frontról hiába várt vissza. A tavon lehet csónakázni, fel-felbukkannak a vadkacsák is… a meredek hegyről látjuk a sebesen lefolyó vizet, és ahogy más-más alakban tovább sodródik, zúdul a víz. Mintha a partján egy szimfonikus zenekar játszana. Halkan kezdődik a melódia, majd erősödő dallamok, végül egy kitörő dallam fényezné be a szimfóniát. Nekem nagyon tetszett a képzeletbeli zene. Meg is tapsoltam. Életre szóló élmény.

E nap vacsoráját a csíkrákosi Cserei-kúriábn fogyasztottuk el. Itt is várt ránk egy meglepetés. A helybéli női énekkar és a háromtagú zenekar. Gyönyörűséges nótázással kápráztattak el bennünket! Amíg a zenészek pihentek, egy-egy szünet közben pedig egy igen szókimondó székely bácsi népviseletbe bújva annyi székely viccet mondott, hogy nagy hahota követte. Sajnos, én a vicceket hamar elfelejtem… Az asszonykórus székely dalocskákkal kedveskedett, s időnként mi is velük énekeltünk. A jó vacsora után a Palóc Társaság kopjafáját körülállva elénekeltük a Székely himnuszt. Pannika szavai meghatottak, ahogy beszélt a magyar összetartozásról: „A székely-palóc barátság virágozzon örökre!” A magyar nemzeti szalagot odatűztük becsülettel a kopjafára, s hiszem, hogy magyarságunkat megőrizzük mi is becsülettel. Nehéz volt a búcsúzkodás ezen a estén…

A kétszáz éve született s az uzon-kökösi csatában elesett Gábor Áron emlékére kétszer is fejet hajtottunk. Uzonban, ahol az iskolában az iskolaigazgató, a lelkész és falu polgármestere is megtisztelt bennünket, Beke György író sírján is elhelyezzük koszorúnkat. Majd Zágon következett, ahol II. Rákóczi Ferenc íródeákjára, Mikes Kelemenre

emlékezünk. Csomakőrösön Kőrösi Csoma Sándorra, a magyarság kutatójára, aki innen indult el keleti útjára, Tibetbe.

Zabolán is vártak ránk s a meglepetés sem maradt el: a hőn áhított puliszkát (kukoricakása) finom hazai túróval, a tetején vadhússal szolgáltak fel csupa vendégszeretetből! A református lelkész készíttette el nekünk. Itt kapott Z. Urbán Aladár tanár úr és kedves felesége valamint Losoncról H. Duray Évi kitűnő munkásságukért, a magyarságért való helytállásukért kitüntetést. A jó Isten áldja meg őket és további kitartást, hogy sokáig dolgozhassanak megmaradásunkért!

A finom ebédet megköszönve elköszöntünk s Gelencére igyekeztünk. Ez egy 4800 lakosú nagyközség, s 96 %-ban római katolikusok lakják, hála Istennek. Itt néztük meg a csodálatosan szép Szent László templomot, amely a Világörökség része. A sekrestyés néni elmondta a templom fontos tudnivalóit, meg is engedte, hogy egyet harangozzak, mert ő itt kézzel harangozik még. Búcsúzóul elénekeltük a magyar szentek himnuszát (Isten hazánkért…).

Kézdivásárhely szép főterén Gábor Áron áll a rézágyúja mellett. Itt találkoztunk az itt élő szobrászművésszel, Vetró Andrással is. Műtermében bemutatta nekünk alkotásait, amin dolgozik mostanában. Arcáról szeretet áradt, kedvesen fogadott minket. Hazafelé mentünkben megálltunk még a Nyerges-tetőn.

 Másnap reggel a madéfalvi veszedelem emlékművét koszorúztuk meg, majd Illyefalván álltunk meg, ahol a nagy palócra, Mikszáth Kálmánra emlékeztünk, és az erődtemplomába is bementünk.  A nap nagy részét Brassóban töltöttük, ahol magyar vendéglő is működik, a Pilvax. Itt megebédeltünk. A Cenk-hegyen álló Árpád-emlékműnek már csak a talapzata maradt fönn, és persze a dicső magyar múlt. Árpád feje az evangélikus parókián nézhető meg, ide esőben sétáltunk, a Fekete-templom látnivalóit is megcsodáltuk. Végül a csíksomlyói kegytemplomban szentmisén vettünk részt. A templom felé menet nagyot dobbant a szívem. Égi Szűzanyám, köszönöm, hogy ebben az évben a csíksomlyói kegyszobor előtt leborulhattam. Erdély legnagyobb búcsújáróhelye itt van Csíksomlyón. Tüneményesen szép.

A hazaindulás napja reggelén nehéz volt a búcsúzkodás Pannikáéktól. Közös a nyelvünk, a múltunk és a jövőnk is. Áldja meg a jó Isten! Mert „Él a magyar mindörökké, sosem veszhet el” – énekeltük.

Székelyudvarhelyen Nyírő Józsefre emlékeztünk többek között, egy helyi fiatalember kíséretében. A főtéren található a vásár, ami patkóalakú

tér, lejjebb a hősök szobra (híres erdélyi fejedelmek, írók és költők,, szabadságharcosok). Gyönyörű mindegyik alkotás. Középen Csaba királyfi. Tekintélyt parancsolva múltnak üzenik: „Turulmadár őrzi népét, most is ránk figyel.” A Székelyföld leírójára, Orbán Balázsra, nyughelyén emlékeztünk, amely magasan van a hegyoldalon s ahová székelykapukon vezet az út. Ezek a kapuk szebbnél szebbek. A Nyikó menti Farkaslaka hírnevét Tamási Áron írónak köszönheti, az árusokat is ő vonzotta ide, szerencsére már nyomuk veszett. Korondon is megálltunk, amely híres fazekasságáról és népművészetéről. Jellegzetes a korondi fazekasságban a barna, zöld, sárga szín. Korondot elhagyva Sóvidék következett. A parajdi sóbánya. Jaj, csak tudnánk hazavinni ebből az egészséges tiszta levegőből! A bányába autóbusz visz le bennünket. Hát ámultam én és nagyokat szippantva csodáltam az itt kiépített gyerekjátszótereket. Kávézó, templom… Itt mindenki eltölthet napot vagy napokat. Nekünk csak egy óra jutott. Kár. Egy hetet legalább itt valahol lakni és bejárni a bányába naponta, az lenne egészségemre és kedvemre való! Jaj, de búsan jöttem én fel a bánya mélyéből!

Utána estig utaztunk a szálláshelyünkre, majd az utolsó napon Koltóra. A bérci tetők itt is elkápráztattak minket. Itt töltötte Petőfi Sándor és Szendrey Júlia a mézesheteket. Megcsodáltuk Petőfi nagy barátjának, Teleki Sándornak a kastélyát (itt is el tudnék tölteni két-három hetet is!). A park sarkában áll az asztal, ahol Petőfi írt és dolgozott. Megkoszorúztuk a gyönyörű szobrot, ahol Petőfi Júliával üldögél a padon, s egy kislány utastárs furulya kíséretében elénekeltem a Tavaszi szél vizet áraszt dalocskát. A kis Anna nagy tehetség, gratuláltam és sok sikert kívántam neki. Ezzel a szép élménnyel búcsúztunk el Koltótól.

A nagymajtényi síkon a kuruc harcok végét idéztük, majd a nagykárolyi Károlyi-kastélyba léptünk be. Szépen fel van újítva. Az „ideiglenes” határátkelő után Nyírbátort érintve futottunk be Máriapócsra. Ez a görögkatolikusok legnagyobb búcsújáróhelye. Megnéztük, megcsodáltuk ezt a gyönyörű kegytemplomot, amely nemzeti zarándokhely. Ez volt barangolásunk utolsó állomása.

Fárasztó volt, de megérte. Hálát adok az égieknek csodás hetünkért. Emlékeimben mindvégig megmarad Erdély, a székely emberek egyszerűsége és vendégszeretete. Egymás iránt és magyarságunk iránt, csodálatos lelkiekben-szellemiekben gazdagon tértem haza otthonomba.

 

(A honszerető barangoláson készült felvételeket Salgó Zoltán készítette)




Déván a gyermekotthon előtt



Az Oltárkő a Békás-szorosban



Csoportkép Tatárlakán a hétezer éves  magyar rovásírás emlékhelyén


Mikes Kelemen emlékhely Zágonban



Csoportkép Zabolában a Csipkés üdülőhelyen

A kép bal szélén Pásztori Tibor Endre a vendéglátó lelkész



A Palóc Társaság kopjafájánál Csíkrákoson



A szerző a gelencei hrangtoronyban a helyi harangozóval

 


Tisztelgés Farkaslakán


és Koltón

 


 

Honszerető barangolások




A Palóc Társasági Könyvek sorozat 7. köteteként látott napvilágot Z. Urbán Aladár Honszerető barangolások c. könyve. A könyvet a Siker X Kiadó adta ki, amelynek vezetője Csipka Rozália, a Palóc Társaság tiszteletbeli tagja.
A kötet megjelenését támogatta: Balassagyarmat Önkormányzata, Csáky Csongor, Csipka Rozália, Hahnné  Duray Éva, Herczeg Hajnalka, Jobbágy Ilona, Jobbágy Károlnyé, Kolczonay Katalin, Molnár Éva, Pásztor Éva, Pásztor Sándor, Praznovszky Mihály, Tibay András. Köszönet valamennyi támogatónak, közülük is a legnagyobb köszönet a kiadó vezetőjének, aki  - mint utóbb kiderült – a támogatókat szervezte s ennek köszönhetően egy ízléses, szép kivitelezésű, színes képeket nyújtó, kitűnő papírra nyomtatott könyvet adott a szerzőnek és az olvasóknak.
A könyvhöz Batta György költő, a volt Itthon c. nemzeti kulturális havilap főszerkesztője  írt utószót A palóc lámpás szórja a fényt címmel. A kötet előszavát Benyák Mária, a volt Tábortűz c., a szlovákiai magyar fiúk és lányok havilapjának főszerkesztője írta.  Ez itt olvasható.
    Őszintén szólva kellemes meglepetés volt számomra, hogy Urbán Aladár útleírásait könyv formájában megjelenteti, és ugyanakkor hihetetlen megtiszteltetés, hogy előszót írhatok kötetéhez.
     Annak idején, amikor az 1980-as, 90-es, majd a 2000-es évek elején a Tábortűzben, a szlovákiai magyar gyerekek lapjában napvilágot láttak írásai, hivatalból valamennyit olvastam, és mindannyiszor rácsodálkoztam, mennyi ismeretet, új meg új csodát tár olvasói, olvasóink elé, elkötelezett tudatossággal irányítja rá a figyelmet a tájainkról indult, itt élt, alkotott egyéniségekre, természeti különlegességekre, építészeti remekeinkre, helyi múzeumainkra, gyűjteményeinkre. És ugyanakkor rádöbbentem, hogy szülőföldünkön elmegyünk értékeink mellett, hányszor elsuhanunk a történelmi emlékhelyeink közelében úgy, hogy eszünk ágában sincs megállni, egy pillanatra fejet hajtani, csendben emlékezni, vagy tudomásunk sincs róluk.     Emlékszem, amikor sok-sok évvel ezelőtt olvastam ezeket az írásokat, titkon abban reménykedtem, és persze kívántam, hogy ifjú olvasóinkban felbukkanjon a kíváncsiság, és szorgalmazzák, hogy a szülőkkel, a családdal vagy az osztályukkal megnézzék ezeket a helyeket. Azt tudtam, hogy az útleírások jó fogadtatásban részesültek az olvasók körében, nemcsak a gyerekek, hanem a pedagógusok is haszonnal vették, még gyakran a tanítás keretében is felhasználták egyes részeit. Most, hogy ismét elolvastam valamennyit, úgy vélem, akár kifejezetten irodalmi, történelmi tananyagként sem elhanyagolhatók, sőt... 
    Példaértékű, ahogy a szerző szülőfaluját bemutatva, abból kiindulva, a szűkebb környéket bejárva elviszi olvasóit múltunk, történelmünk jelentős színtereire is. "A torony ablaka a világot jelentette számomra. A nagy Messzeséget, amelyet úgy vágytam megismerni" - írja szülőfaluja, Nagyzellő bemutatásakor. Talán jó is, számunkra mindenképpen hasznos, hogy a nagy Messzeséget csak a rendszerváltozás után sikerült megismernie, mert addig sorra tárta elénk a Felvidék páratlan értékeit, hívta fel figyelmünket Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Zsélyi Aladár szülőhelyére, Krúdy Gyula dédszüleinek nyugvóhelyére, aztán Csokonai Vitéz Mihály szerelmének Lillának felvidéki vonatkozásaira, de még arra is, hogy Tamási Áronné, az író özvegye Nagyzellőben látta a MATESZ előadásában férje Énekes madár című művének  bemutatóját.
    Az 1989-es változások után aztán mindannyian fokozott érdeklődéssel fordultunk a világ felé, messzebbre tekinthettünk, messzebbre vándorolhattunk. Urbán Aladár is megkapta a nagy Messzeséget, de bárhol  járt, bárhonnan is hozta híradásait, mindig elsősorban a magyar vonatkozásokat figyelte, és adta közre. Megkapóan szépséges az Erdélyről, Illyefalváról készült őszinte vallomása, ahonnan, mint irja, nem az elmaradottság kísérőjeleinek élményével távozott, hanem azokkal, amelyekkel gazdagodott. Sorolhatnánk a jelenlegi kötet valamennyi írását, megannyi gyöngyszemét Szigetvárról, Kecskemétről, Ópusztaszerről, Lakitelekről, Szatmárcsekéről, a Himnusz szülőhelyéről, Babits Mihály szülővárosából és Móricz Zsigmond "bölcsőhelyéről" egészen Silkeborg, Athén és Genf városáig. Az írások, a sorok mindegyike mögött kimondva-kimondatlanul ott ragyog a hazaszeretet, a büszkeség értékeinkre, nagyjainkra, meg persze az óhaj, hogy ezek életútjának, alkotásaiknak ismeretében gondolkodjunk el nemzetünk helyén, szerepén, fontosságán és súlyán a világban. Gondolkodjunk el, milyen örökséget kaptunk, hogyan sáfárkodunk vele és milyen feladatok várnak ránk a jövőben, hogy kis közösségünk megmaradjon, hogy az utánunk jövőkre legalább annyi szellemi javat hagyjunk, amennyit mi kaptunk. Nem elhanyagolható juss.
    Urbán Aladár könyvével legalább akkora értéket tett le közösségünk asztalára, mint a könyvében szereplő alkotók. Bízom benne, hogy régi és újabb olvasói nemcsak kellemes olvasmányra találnak benne, hanem erősítést is kapnak, hogy nyelvükben és szívükben egyaránt érdemes magyarnak lenni és maradni. Érdemes tenni, küzdeni, példát mutatni, még ha sokszor a jelen kegyetlen is, a jó, a nemes, az igazi érték kiállja az idők próbáját, örökérvényű.
    Legyen ilyen igazi érték ez a könyv sok-sok magyar család könyvespolcán, sok-sok gyerek és felnőtt kezében, érintse meg a lelküket, gazdagítsa ismereteiket!




ŐSI TUDÁS

Rovásíró-oktatók továbbképzése Zselízen



A Palóc Társaság tíz éve szervezi a Felvidéken a rovásírásversenyeket, amelyek tavasszal februártól májusig zajlanak rendszerint három fordulóban (helyi, körzeti, országos). A rovásírásversenyekre jelentkezők felkészítői a szakkörvezetők, cserkészek, szülők – röviden a rovásírás-oktatók sincsenek egészen magukra hagyva, hiszen számukra minden ősszel immár évek óta a Palóc Társaság továbbképzést szervez. (Volt már Révkomáromban, Alistálon, Dunaszerdahelyen, Ipolyságon, Százdon, Zselízen). Legutóbb is szeptember 20-án a zselízi Magyar Ház fogadta az oktatókat és a magyar rovásírás iránt érdeklődőket. A házigazda Mácsadi János, a helyi Rákóczi Baráti Társaság elnöke, a Palóc Társaság tiszteletbeli tagja üdvözölte a megjelenteket.

Az első előadó a Forrai Sándor Rovásíró Kör vezetője, Szakács Gábor volt, aki főleg a magyar rovásírás szabványosításának időszerű kérdéseiről beszélt. Előadását azoknak a kutatóknak a felsorolásával kezdte, akiknek köszönhetően máig fennmaradt rovásírásunk ill. ismereteink megalapozottak. Elsősorban Forrai Sándor munkásságát méltatta, akinek munkássága nélkülözhetetlen forrás mind a rovásírás kutatásában, mind oktatásában. A világ első régésznője, Torma Zsófia neve is ide tartozik, majd Dittler Ferencé, aki az összerovásokkal művészi szinten foglalkozik. S nem hagyható ki a sorból Friedrich Klára neve sem, aki a rovásírás tanításának módszertanát gazdagította és kutató munkássága is nyomhagyó.

Az előadó a fő témájáról is részletesen szólt, főleg a rovásírás szabványosítása terén elhúzódó okokról. Egyes csoportok, személyek aknamunkájáról, a háttérben meghúzódó téveszmék és célok befolyásoló okáról. Az UNICODE rendszerbe kerülés folyamata hosszadalmas küzdelem eredménye lesz s most megvan az esélye annak, hogy a javaslóbizottság rábólint a javaslatra, amely után megnyílik az út a rovásírásos levelezés elterjedésére is a világhálón.

PaeDr. Salgó Gabriella volt a következő előadó, aki vetített képes és gyakorlati előadásában azt fejtette ki nagyon ésszerűen és érthetően, hogy hogyan tehető élvezetesebbé a rovásírásszakköri  foglalkozás. Az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola tanítója hivatása gyakorlása megkezdése óta, azaz három éve vezeti az iskola rovásírásszakkörét. A találkozóra három tanítványát is elhozta, segítségükkel láttatta a foglalkozások mibenlétét s a jó hangulat a hallgatóságára is átszállott. Hangsúlyozta, hogy a szakköri munka pillére az oktatói szándék és akarat, amelyhez kellő lelkesedés és ügyszeretet is párosul. Ily módon a rovásírás tanítása öröm, megmozgatja a képzeletet, a hagyományok tiszteletére és éltetésére nevel.

Nagy kár, hogy az előadásokat csupán húszan hallhatták. Köztük is csak öten voltak oktatók. Lehetőség volt ez új ismeretek szerzésére, a meglevők bővítésére, a baráti találkozásra. Mácsadiék ebédje is kitűnő volt, köszönet érte.

FELVIDÉKI ROVÁSÍRÁSOS EMLÉKEK

 

Friedrich Klára új könyve





A rovásírás-kutató legújabb könyve nagyon jó szolgálatot tesz a rovásírást oktatóknak, akik általa megismerkedhetnek és tanítványaikkal is megismertethetik a Felvidéken talált rovásírásos emlékeket. Képen és szóban mondja el a legfontosabb tudnivalókat ezekről az emlékekről. Ugyanakkor több esetben nyílik lehetőség arra is, hogy a kevésbé ismert, még kevésbé bizonyított vagy kevés ismerettel rendelkező emlékeink után saját elhatározásból kutakodjanak, sőt saját indíttatásból figyelmesen szemlézzék a körülöttünk levő tárgyakat, várak, omladékok, erdőségek rejtette s megőrizte emlékeket, melyeknek felfedezői lehetnek. A könyv harminckét emlékünkről nyújt hosszabb-rövidebb leírást, megfejtést.

Friedrich Klára írja az összegzésben: „…Célom volt Erdély, Székelyföld rovásemlékei mellé felsorakoztatni a Felvidéket is, ezzel a Kárpát-medence művelődéstörténeti egységének bizonyítása, mely egység minden történelmi csapás és szétszakítottság ellenére kimutatható. Bár a  munka fáradságos és aprólékos, de ajánlom a fiatalabb rovásíró nemzedéknek Kárpátalja, Délvidék, Őrvidék rovásemlékeinek összegyűjtését és közreadását, mert nagyon fontos nemzetünk egysége szempontjából.”

Hasznos kiegészítője a karcsú könyvnek a szakirodalom közzététele és a rovásírással is foglalkozó felvidéki vagy munkásságuk okán a Felvidékhez kapcsolható személyiségek névsora és munkásságuk rövid ismertetése.

 
 

Ösztönzés

Megette a fene – mondta a minap egy ősz hajú bácsi –, mikor a magyart nógatni kell magyarsága megtartására!” Meglehet, igaza van, de az is lehet, hogy ösztönzéssel talán még kivédhető a teljes beolvadás a többségi szlovákságba, vagy legalábbis időt nyerhetünk vele ezen a teljes megsemmisülés felé egyenesen vezető úton. S tudjuk, az idő nagy úr, amíg forog az idő kereke, az alatt mélyreható változások is bekövetkezhetnek, így akár a helyes útra is léphetnek a most tévelygők…

Elég indíték lehet ez a Rákóczi Szövetség részéről, s higgyünk benne: igaza beigazolódik majd. Már az idei tanévkezdés is hozott derűre okot adó meglepetéseket. Ipolybalogon pl. egy olyan kis elsős jelentkezett a magyar alapiskola első osztályába, aki egy mukkot nem tud magyarul, akárcsak a szülei. Óvárban pedig egy szlovák iskolának három osztályát végzett tanulója lépett át a magyar kisiskolába. Tudom, hogy mindkét eset kivétel, ritka mint a fehér holló, s nem is az ő példájuk még megsokszorozva sem menti meg a magyar iskolát s vele a felvidéki magyarságot. Sokkal inkább és főleg az, hogy ha minden magyar családba született gyermeket a még létező magyar iskolába vezetnek a szülei, hogy ott ismerkedjenek meg a tudományokkal, ott kapjanak életre szóló érzést és tudatot magyar voltukról. Sőt, akkor érezhetjük magunkat magyarságunkban is biztonságban, ha nem csupán a tisztán magyar apától és magyar anyától született magyar gyermek koptatja a magyar iskola padját s interaktív csodáit, hanem azoknak az ún. vegyes családoknak  (az egyik szülő magyar, a másik szlovák) a csemetéi is, akik magyar környezetben, többségében  magyarok által lakott falvakban élnek.

„A még létező magyar iskola”. S itt a még-en van a hangsúly. Mert könnyen bekövetkezhet, hogy sorra zárnak be a „még” létező magyar iskoláink. Ennek oka persze lehet sanda politikai számítás az „uralkodó” párt, kormány, nemzet részéről, de mégsem ez a döntő tényező. Sokkal inkább a gyermektelenség, az egykézés s fájdalom: hogy a megszületett magyar gyermekek mindegyikét sem íratnak, járatnak magyar iskolába a szülők. Szomorú időszerűség, hogy idén szeptemberben már nem nyílt ki az inámi kisiskola ajtaja, megszűnt az iskola gyermek híján! Önmagunk ejtette seb! Önfeladás! Pedig Inám a Nagykürtösi járás százalékban kifejezhető „legmagyarabb” községe! És mégis!

És mégis: a Rákóczi Szövetség az idén is minden magyar iskola első osztályában tanulmányait megkezdett elsősnek átadta az „ösztöndíjat”.

 

A jelképes összeg a megmaradásunkat, a szülők észhez való térését van hivatva szolgálni. És nemcsak a Felvidéken, hanem most már a Partiumban és a Délvidék egyes térségeiben is. Mert arrafelé is „szorít a kapca”, odaát is akadnak átpártolók…

Nálunk Ipolybalogon, Ipolynyéken, Lukanényében és Óvárban már  megtörtént az ösztöndíjak átadása, átvétele. Maga a Rákóczi Szövetség elnöke, dr. Halzl József és Csáky Csongor főtitkár voltak az átadók szeptember 11-én. Harmincnyolc családba érkezett a jelképes támogatás. S ez most némi növekedést jelent. Az a „fene” mégsem ette volna meg?...






 

Szeptember 10-én Szklabonyán Bőhm András tagunk kezdeményezésére felavatták Mikszáth Kálmán szüleinek síremlékét.

 


MI VÁRHATÓ?

 

  • Második előadói körútra érkezik a Felvidékre Balla Ede Zsolt székelyföldi szakrális földrajzszakértő. Útját most is a Palóc Társaság szervezi, mert fontosnak tartjuk, hogy az egymástól nagy földrajzi távolságra élők ismerjék egymást, tudjanak egymásról, ismerjék gondjukat és örömüket. Most október 8-án Tornalján kezd, majd Losoncon folytatja 9-én, aztán Ipolyság és Zselíz következik, végül Somorján és Dunaszerdahelyen fejezi be körútját okt. 15-én.

 

  • Hagyományos Krúdy-megemlékezés lesz okt. 19-én Szécsénykovácsiban. Előtte 9-én a Krúdy-kör Óbudán ünnepel.

 

  • A magyar vers ünnepére készülünk november 13-án Ipolyságon. Ez a nap Sajó Sándor születésnapja s a magyar nyelv napja is. Várjuk a versmondó versenyre az alap- és középiskolások jelentkezéseket.

 


 


 

jp
A Palóc Társaság hírmondója * Megjelenik minden negyedévben
Felelős szerkesztő: Z. Urbán Aladár
* 991 11 Ipolybalog, Kör u. 194,. Szlovákia * 047 488 53 13
* www.paloctarsasag.real-net.sk * z.urban@paloctarsasag.real-net.sk
webre alkalmazta: Fagyas Róbert